{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agencija za javne nabavke u BiH predstavila svoj elektronski sistem

F
17.4.2014. u 14:15
0
3
Agencija za javne nabavke u BiH predstavila svoj elektronski sistem
0
Agencija za javne nabavke u BiH predstavila svoj elektronski sistem
Agencija za javne nabavke BiH predstavila je danas u Mostaru sistem elektronskih javnih nabavki koji se temelji na primjeni elektronskih sredstava komuniciranja u postupcima javne nabave i uvođenju elektronskih alata u različitim fazama procesa javne nabave.
BiH se, naime, u sklopu napora koje čini u procesu približavanja Evropskoj uniji obavezala da će implementirati taj sistem, a podršku u tomu pruža joj Vlada Njemačke putem ureda GIZ-a u BiH, i prva je zemlja u regiji koja ga je pokrenula.

"Agencija za javne nabavke BiH do sada je ostvarila značajne iskorake na polju uvođenja sistema elektronskih javnih nabavki, a prvi koraci učinjeni su 2009. godine uvođenjem elektronskog servisa za pripremu i dostavu izvještaja u postupcima javnih nabavki", kazala je na konferenciji za medije stručna savjetnica za legislativu Podružnice Agencije u Mostaru Anita Knezović.

Idući korak, kako je kazala Knezović, bio je uvođenje elektronskog servisa za objavu obavještenja u postupcima javnih nabavki koja su obavezna koristiti sva ugovorna tijela u BiH, a od septembra 2013. godine to je i jedini mogući način objave.

"Nakon toga, uveden je Registar ugovornih tijela i ponuđača kao informacijski servis koji na jednom mjestu sadrži podatke o ugovornim tijelima i ponuđačima i pruža jednostavnu pretragu svih podataka upisanih u tu bazu", kazala je Knezović.

Proces uvođenja elektronskih servisa za unaprjeđenje postupaka javnih nabavki, kako je istaknula direktorica Agencije Đinita Fočo, nastavlja se razvojem informacijskih sistema za e-Aukciju i e-Tendering.

"Sistem e-Aukcija podrazumijeva da ponuđači, nakon podnošenja i ocjene pristiglih ponuda, mogu sudjelovati u procesu daljnjeg takmičenja u smislu snižavanja cijena prvobitno poslanih ponuda, dok sistem e-Tendering će osigurati postavljanje konkursne dokumentacije na portal javnih nabavki, te postavljanje pitanja od strane ponuđača i davanja od strane ugovornih tijela, a vezano za tu konkursnu dokumentaciju", kazala je Fočo.

Ona je istaknula kako je planirano da će potpuno razvijeni, testirani i implementirani informacijski sistemi biti dostupni tokom iduće godine te kako je prednost korištenja tih servisa da se proces praćenja i objave postupaka javnih nabavki umnogome ubrza, uz značajnu transparentnost u provođenju postupaka javnih nabavki.

"Zahvaljujući elektronskim servisima svim sudionicima će znatno biti olakšano sudjelovanje u procesu javnih nabavki", kazala je Fočo te pozvala gospodarske subjekte iz BiH da se prijave u spomenuti Registar i na taj način besplatno predstave svoje robe i usluge putem interneta.

Također, direktorica je naglasila da su privrednicima, ponuđačima roba i usluga u procesima javnih nabavki, od strane Agencije na raspolaganju potpuno besplatne informacije, savjeti uz jednostavan pristup i odnos koji se temelji na odgovornosti prema domaćim poduzetnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: