{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agencija za državnu službu FBiH utvrdila nezakonito zapošljavanje pripravnika

F
26.4.2007. u 12:03
0
0
Agencija za državnu službu FBiH utvrdila nezakonito zapošljavanje pripravnika
0
Agencija za državnu službu FBiH utvrdila nezakonito zapošljavanje pripravnika
Agencija za državnu službu Federacije BiH utvrdila je nezakonito zasnivanje radnog odnosa pripravnika u nekoliko organa državne službe FBiH, saopćeno je danas iz Agencije.
S obzirom na to da se za pripravnika u pravilu prima kandidat s najvećim brojem bodova dobivenih na osnovu prosjeka ocjena završenog studija, trajanja nezaposlenosti nakon sticanja diplome VII stepena stručne spreme, stepena invalidnosti i rezultata intervjua, utvrđeno je da neki organi ne uvažavju mišljenje Agencije i s liste redoslijeda pripravnika biraju one koji se ne nalaze prvi na listi kako je propisano Pravilnikom o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u organima državne službe u Federaciji BiH.

Takvi slučajevi zabilježeni su u Općini Vogošća, Kantonalnom sudu Novi Travnik i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanskog kantona.

Prijem pripravnika u organima državne službe FBiH vrši se putem javnog konkursa koji Agencija za državnu službu Federacije BiH raspisuje na osnovu zahtjeva organa državne službe, dok odluku o izboru pripravnika donosi rukovodilac organa državne službe u formi rješenja uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije.

Međutim, zabilježeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona samoinicijativno raspisalo konkurs za prijem pripravnika na određeno vrijeme do godinu dana i to za 15 izvršilaca diplomiranih kriminalista i 10 izvršilaca diplomiranih pravnika. Imajući u vidu da rukovodioci nekih organa postupaju suprotno odredbama navedenim u Pravilniku, Agencija izražava veliko nezadovoljstvo i zabrinutost jer će pripravnički staž odrađen na nezakonit način biti doveden u pitanje i predstavljat će smetnju kandidatima da konkuriraju na upražnjena mjesta državnih službenika u organima državne službe.

Agencija poziva upravnu inspekciju i Ministarstvo pravde Federacije BiH da poduzmu sve potrebne mjere u cilju sprječavanja nezakonitih radnji rukovodilaca organe državne službe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: