BiH
0

Agencija za državnu službu FBiH utvrdila nezakonito zapošljavanje pripravnika

FENA
Agencija za državnu službu Federacije BiH utvrdila je nezakonito zasnivanje radnog odnosa pripravnika u nekoliko organa državne službe FBiH, saopćeno je danas iz Agencije.

S obzirom na to da se za pripravnika u pravilu prima kandidat s najvećim brojem bodova dobivenih na osnovu prosjeka ocjena završenog studija, trajanja nezaposlenosti nakon sticanja diplome VII stepena stručne spreme, stepena invalidnosti i rezultata intervjua, utvrđeno je da neki organi ne uvažavju mišljenje Agencije i s liste redoslijeda pripravnika biraju one koji se ne nalaze prvi na listi kako je propisano Pravilnikom o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u organima državne službe u Federaciji BiH.

Takvi slučajevi zabilježeni su u Općini Vogošća, Kantonalnom sudu Novi Travnik i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanskog kantona.

Prijem pripravnika u organima državne službe FBiH vrši se putem javnog konkursa koji Agencija za državnu službu Federacije BiH raspisuje na osnovu zahtjeva organa državne službe, dok odluku o izboru pripravnika donosi rukovodilac organa državne službe u formi rješenja uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije.

Međutim, zabilježeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona samoinicijativno raspisalo konkurs za prijem pripravnika na određeno vrijeme do godinu dana i to za 15 izvršilaca diplomiranih kriminalista i 10 izvršilaca diplomiranih pravnika. Imajući u vidu da rukovodioci nekih organa postupaju suprotno odredbama navedenim u Pravilniku, Agencija izražava veliko nezadovoljstvo i zabrinutost jer će pripravnički staž odrađen na nezakonit način biti doveden u pitanje i predstavljat će smetnju kandidatima da konkuriraju na upražnjena mjesta državnih službenika u organima državne službe.

Agencija poziva upravnu inspekciju i Ministarstvo pravde Federacije BiH da poduzmu sve potrebne mjere u cilju sprječavanja nezakonitih radnji rukovodilaca organe državne službe.