"Javnost od nas očekuje rezultate"
0

Agencija za borbu protiv korupcije uputila Pravilnik VM

Sarajevo-x.com
Rukovodstvo Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije danas se u Sarajevu sastalo sa članovima Komisije za izbor i praćenje rada Agencije.

Na prvoj zajedničkoj sjednici direktor Agencije Sead Lisak upoznao je članove Komisije sa aktuelnim stanjem u Agenciji i potrebom da problemi koji su se našli pred ovom institucijom što prije budu prevaziđeni, saopćeno je iz Agencije.

Lisak je istakao da je Agencija uputila Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Vijeću ministara BiH na saglasnost, od čega zavisi početak ispunjavanja zadataka koji su se našli pred institucijom kojom rukovodi.

"Tek nakon što Vijeće ministara BiH da saglasnost na prijedlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, moći ćemo početi upošljavati osoblje Agencije, a time i ispunjavati zadatke koji su pred nas postavljeni. Agencija se našla u vrlo teškoj poziciji, jer usljed situacije u kojoj je cijela država, nemamo budžet, smještaj i opremu potrebnu za rad. Javnost od nas očekuje rezultate, a mi im to u ovom trenutku nismo u stanju pružiti jer nam nije osigurana osnovna logistička podrška", rekao je Lisak članovima Komisije.

Jednoglasno naglašavajući potrebu da se riješi pitanje finansiranja i smještaja Agencije, te da se što prije usvoji Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije, Komisija je dala punu podršku radu ove institucije.

"Očekujemo da nam Agencija kaže koja su žarišta korupcije u BiH i šta Parlament i Vijeće ministara BiH trebaju uraditi kako bi ona bila suzbijena. Ali to Agencija ne može uraditi sve dok ne bude formirana u u punom kapacitetu, odnosno dok ne uposli ljude i dobije vlastiti budžet", naglasio je član Komisije Niko Loznačić, s čim su se složili i ostali članovi Komisije.

Članovi Komisije i rukovodstvo Agencije na današnjoj zajedničkoj sjednice apelirali su na Vijeće ministara BiH da što prije stavi na dnevni red Prijedlog pravilnika Agencije i na njega da suglasnost, kako bi ova institucija što prije mogla početi sa radom.

Osim toga, članovi Komisije usvojili su i neopozivu ostavku dosadašnjeg predsjedavajućeg Milorada Živkovića na ovu poziciju i imenovali člana Komisije Dušanku Majkić za novu predsjedavajuću Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, sapćeno je iz Agencije.