BiH
232

Agencija za bankarstvo FBiH nagradila studente Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

FENA
Agencija za bankarstvo Federacije BiH uručila je danas prigodne nagrade studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, za osvojeno treće mjesto na međunarodnom takmičenju o upravljanju banaka.

Nagrađeni tim od odabrana četiri studenta Ekonomskog fakulteta činili su Anes Torlaković, Hana Hadžić, Emir Ademović i Damir Marilović, uz mentorstvo prof. dr Velida Efendića i asistenciju koordinatora na Bank Game simulaciji, asistenta na fakultetu, Anesa Prentića, koji je također nagrađen. Na ovom takmičenju prva dva mjesta osvojili su Hofstra University New York i University of Massachusetts iz SAD.

"Sretan sam što smo na ovaj način podržali studente koji su se svojim znanjem, radom i voljom, uspjeli naći među prva tri tima na ovako prestižnom takmičenju. Koristim priliku i da im uime Agencije čestitam i zaželim mnogo uspjeha u daljem učenju", kazao je direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

Vođa tima Anes Torlaković je izjavio da će nagradu posmatrati kao stimulans za budući rad.

"Bila nam je izuzetna čast učestvovati na takmičenju ovog nivoa i pri tome pokazati teoretska i praktična znanja, stečena na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Inovacije u nastavnim procesima su zaista neizbježne, a naš mentor prof. dr. Velid Efendić je uvođenjem bankarskih simulacija pružio novu platformu za poboljšanje teoretskog i praktičnog znanja iz oblasti bankarskog menadžmenta. Jako smo zadovoljni našim plasmanom i nadamo se da će naš fakultet u budućnosti postići još bolje rezultate", dodao je Torlaković.

Aktivnost Bank Game simulacija upravljanja bankama, uspješno se, već dugi niz godina, realizuje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Studenti u okviru predmeta "Bankarski menadžment" imaju priliku da participiraju u simuliranju upravljanja bankama, a software im omogućava da u svom virtualnom okruženju donose adekvatne odluke, planiraju strategiju banke, analiziraju tržište i osjete bankarsko-menadžersko okruženje, u toku semestra kroz simuliranih 12 kvartala rada Banke. Agencija za bankarstvo Federacije BiH će i dalje nastaviti podržavati projekte, koji su od značaja za postojeći bankarski sektor, kao i nagrađivati rad najboljih studenata, saopćeno je iz Agencije.