BiH
4

Agencija: Tužilaštvo BiH onemogućilo inspekcijski nadzor

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u dva navrata onemogućilo ovlaštenoj službenoj osobi Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH da izvrši inspekcijski nadzor u pogledu ispunjavanja obaveza propisanih Zakonom o zaštiti ličnih podataka, saopćeno je danas iz te agencije.

Agencija je, izvršavajući planirane aktivnosti, do sada izvršila nadzor u 15 tužilaštava u Bosni i Hercegovini, okružnim, kantonalnim, entitetskim i Brčko distrikta BiH.

"Osim Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nijedno od kontrolisanih tužilaštava Agenciji nije osporilo pravo i ovlaštenje u vršenju nadzora, pozivajući se na nezavisnost. Naprotiv, iskazali su visok stepen kooperativnosti i interesa za ovo važno pitanje", citat je iz saopćenja Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Kontrolnim aktivnostima u tužilaštvima u BiH su prethodile posjete predstavnika Eurojusta u maju ove godine, kada je istaknuto da je zaštita ličnih podataka jedno od važnih uslova koje naša zemlja mora ispuniti prije potpisivanja operativnog sporazuma s Eurojustom.

Sporazum je ključan za istrage međunarodnog karaktera u kojima Eurojust ima ulogu koordinatora.

"Ovaj protivzakoniti čin Tužilaštva prouzrokovat će štetne posljedice BiH na putu evropskih integracija", naglašavaju iz Agencije.

Da stvar bude još gora, kako se dodaje, Tužilaštvo je protiv direktora Agencije, zbog izvršenih inspekcijskih nadzora, pokrenulo istražni postupak jer ga sumnjiči za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

O svim daljim aktivnostima Agencije u vezi s ovim javnost će biti blagovremeno obaviještena, navedeno je u saopćenju koje je potpisao direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Petar Kovačević.