Posthumna nagrada
139

Aganu Hodžiću koji je donirao milion KM dodijeljen Zlatni znak Crvenog križa

FENA
Zlatni znak Crvenog križa FBiH kao najveće priznanje posthumno je dodijeljeno Aganu Hodžiću, čovjeku koji je donirao 1.152.995, 94 KM za tri humanitarne organizacije (kuhinju "Stari Grad", "Merhamet" i "Crveni križ FBiH"). To priznanje odnosi se na najveću pojedinačnu donaciju organizaciji Crvenog križa.

Crveni križ Federacije BiH dodijelio je danas najveća priznanja pojedincima i organizacijama, koji su solidarnošću, humanošću i pružanjem pomoći doprinijeli društvenoj zajednici.

Priznanje "Humani podvig" dodijeljeno je za nesebično djelo ljudima koji su u iznenadnim nesrećama spasili nečije živote ili spriječili teže posljedice za pojedinca, grupu građana, ali i za iskazanu hrabrost, solidarnost i pruženu pomoć.

To priznanje posthumno je dodijeljeno Irhanu Foči, koji je prošle godine skočio u Miljacku da bi spasio prijatelja Aldina Mulića. Međutim, voda je odnijela ta dva mlada života.

Priznanje je dobila i sarajevska profesorica Rabija Bosnić, koja je kolegi donirala bubreg da bi on dalje mogao normalno živjeti. Merima Kruščica je u novembru u Kiseljaku spasila tri života od sigurne smrti prilikom saobraćajne nesreće. Također, u Vitezu je 9. marta ove godine pružila prvu pomoć unesrećenom motociklisti, te će joj zbog tog doprinosa društvenoj zajednici biti dodijeljeno to priznanje.

Priznanje je dodijeljeno i Kenanu Ćubari, koji je utrčao u zgradu koja je gorjela i s bebom u naručju sišao sa 12. sprata, kao i Slađanu Dačiću koji je u januaru ove godine skočio u Sanu i izvukao muškarca koji je namjeravao izvršiti samoubistvo.

Priznanje je dodijeljeno i Edinu Bećireviću i Filipu Novaku. Bećirević je uposlenik GRAS-a, a vozio je na liniji Rajlovac-Željeznička stanica kad je (na stanici) ugledao majku koja u naručju drži bolesno dijete. Prevezao je do Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć i pozvao ljekare da bolesnom djetetu pruže pomoć.

Mladi sportista (trener HKK Zrinjski) Novak brzo je reagirao je i (tokom utakmice) spasio život mladom košarkašu, koji je zadobio nezgodan udarac i izgubio svijest.

Dodijeljeno je i godišnje priznanje pojedincima i organizacijama za izuzetno značajne rezultate u razvoju i unaprjeđenju rada Crvenog križa u 2017. godini.

Dobitnici tog priznanja su Crveni križ Općine Srebrenik, Crveni križ Općine Bužim, Safet Šahmanović, Rasim Žuljko, Irfan Durić, Sabahudin Maličević, Ivica Bilić, Senada Brkić-Šegalo. Posebno priznanje dobila je i kompanija "Sisecam Soda Lukavac", koja je od osnivanja velika podrška Crvenog križa Lukavac.

Generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić kazao je da je suvišno i govoriti o humanosti ljudi koji su se žrtvovali da bi pomogli drugom.

"Crveni križ FBiH najmanje što može učiniti je zahvaliti im ovim priznanjem. Današnji dobitnici priznanja su primjer svima nama, o njima trebamo i moramo govoriti jer oni su heroji društva", istaknuo je.

Dobitnica priznanja Rabija Bosnić kaže da čitav život nastoji (i kroz svoj poziv) pomagati drugima.

"Ukazala se prilika da sam mogla donirati organ kolegi. Za mene nije bilo dileme. Zahvaljujem organizaciji za priznanje kao i svima koji rade nešto za dobrobit drugih, posebno volonterima. Moramo jedni prema drugima biti ljudi", poručila je Bosnić.