BiH
0

AFP: Porodica Ante Gotovine traži njegovo oslobađanje

FENA
Porodica hrvatskoga generala Ante Gotovine, kojega je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine, zatražila je u utorak njegovo oslobađanje iz zatvora u Haagu, saopćio je, kako navodi France Presse, Gotovinin odvjetnik.

Dva dana nakon što su Crnogorci glasali u korist neovisnosti svoje zemlje, javlja France Presse, odvjetnik Henri de Beauregard, kojeg francuska agencija navodi kao Gotovinina branitelja, protestirao je u saopćenju protiv zatvaranja Ante Gotovine "samo zato što je i on sudjelovao u oslobađanju svojega naroda od srpskoga tutorstva".

Odvjetnik podsjeća da Gotovina "ima francusko državljanstvo" i čudi se "šutnji francuskih vlasti" zbog, kako prenosi AFP, "zatvaranja jednoga od svojih sinova".

Generalova obitelji i prijatelji "smatraju da su zatvaranje i proces rezultat političkih razloga i pokušaja traženja 'ravnoteže' među nacionalnim pripadnostima optuženika ICTY-a", stoji u spomenutom saopćenju.

Odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić rekao je za Hinu da Gotovina nema francuskih odvjetnika te da ne zna o kome je riječ. Podsjetio je i na to da su pri Haškom sudu akreditirana samo dvojica Gotovininih odvjetnika, on i Greg Kehoe.

"Svako ima pravo kao privatna osoba reći svoje mišljenje, a dalje to ne bih komentirao", rekao je Mišetić iz Chicaga u telefonskom razgovoru za Hinu.