BiH
0

AFP o bh. arheologiji

FENA
Nedavna kapitalna otkrića bosanskohercegovačkih arheologa na području Hutovog blata, ali i na drugim lokalitetima ponukali su novinare AFP-a da jedan od svojih priloga posvete upravo ovoj temi.

Iz njihovog teksta izdavajamo neke navode:

"Arheolog Snježana Vasilj bila je zauzeta "kopanjem" kroz brda papira prošle godine dok je samoproglašeni istraživač Semir Osmanagić bio na naslovnimstranama nakon navodnog otkrića "prvih evropskih piramida", piše u svom prilogu o velikom otkriću u Hutovom blatu francuska novinska agencija AFP.

Godinu dana kasnije sreća se okrenula kada se njena borba sa birokracijom isplatila, osiguravši sredstva potrebna za njeno istraživanje.

Vasilj i njen mali tim volontera iskoristio je 15.000 KM odobrenih sredstava da dođe do izvanrednog otkrića u Hutovom blatu. Vasilj je za AFP kazala da je plakala kada su ronioci, koje je mogla platiti jedino sendvičima, izronili iz malog jezera i potvrdili šta leži na dnu - ilirski brodovi stari 2.200 godina!

-Provela sam tri godine pokušavajući da osiguram finansijsku podršku za ovo istraživanje. Za to vrijeme lokalitet je bio pljačkan, kazala je Vasilj.

Ilirske brodove spominju grčki i rimski historijski izvori, ali je ovo bio prvi put da su pronađeni. Na ovom nalazištu arheolozi su također pronašli fragmente brojnih amfora i čepove sa rimskim i grčkim žigovima, rimsko koplje, ostatke rimskog naselja, kao i najmanje sedam grobova za koje se vjeruje da su iz bronzanog ili željeznog doba.

Vasilj je, međutim, nakon ovog otkrića dobila obećanje vlasti da će joj pružiti podršku za istraživanja na ovom lokalitetu.

AFP naglašava da Hutovo blato nije jedini primjer nebrige prema kulturnom blagu u BiH. Kao jedan od primjera navodi se da je, dok su novinske kamere slikale Osmanagića kako se rukuje sa političarima, nedostatak sredstava primorao arheologe da zaustave radove na lokalitetu Krivoglavci, u blizini Sarajeva, gdje su iskopani odlično očuvani nalazi iz rimskog perioda.

AFP zaključuje svoj izvještaj riječima generalnog sekretara Evropske asocijacije arheologa Predraga Novakovića da je BiH jedna od ključnih oblasti za razumijevanje i kulturni razvoj zapadnog Balkana u posljednjih šest, sedam milenija.