BiH
0

Afganistan: Najmanje 20 mrtvih u napadu bombaša samoubice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najmanje 20 osoba poginulo je u napadu bombaša samoubojice na zapadu Afganistana. Meta napada bilo je sjedište lokalne vlasti oko kojega su se stanovnici provincije Herat okupili kako bi vidjeli vladine dužnosnike, javlja u utorak BBC.

Bombaš samoubica do okupljenih se dovezao u terencu i detonirao skrivenu eksplozivnu napravu.

Reuters je prenio izjavu zvaničnika da je u napadu bombaša samoubice poginulo devet osoba u relativno mirnoj afganistanskoj zapadnoj pokrajini Herat u blizini granice s Iranom.

"Bombaš je ubio šest civila i tri policajca kada je raznio svoj automobil nakrcan eksplozivima u neposrednoj blizini grada Herata, prijestonice istoimene pokrajine, saopćio je pokrajinski guverner Muhidin Nuri", prenosi Reuters.

"Broj žrtava bi mogao biti veći", izjavio je Nuri.

Afganistanska vlada i strani vojnici bili su iznenađeni kada su stanovnici relativno mirnog Herata u februaru izašli na ulice kako bi protestovali protiv paljenja Kur'ana u zračnoj bazi NATO-a.

Američki zvaničnici vjeruju da su iranski agenti "aktivno pokušavali da podstaknu nasilje", koje je sedmicama potresalo zemlju.

Dok se strani vojnici pripremaju da se povuku do kraja 2014. godine, pažnja je sada okrenuta afganistanskim susjednim zemljama i tome kakvu bi ulogu mogle igrati u budućnosti Afganistana.