BiH
126

Afera "Stens": Hamdija Lipovača i ostali se izjasnili da nisu krivi

Piše: M. Ć.
(Foto: Anadolija)
U Kantonalnom sudu u Bihaću danas je održano ročište za izjašnjenje o krivici bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače u vezi s optužnicom za tzv. aferu "Stens".

Lipovača je kazao da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice.

“U više navrata sam pažljivo iščitao optužnicu i prema mojim shvatanjima ni za šta od navedenog se ne osjećam krivim”, istakao je Lipovača.

Alen Gluhalić, drugooptuženi u istoj aferi, također se izjasnio da nije kriv, kao i Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović.

Izjašnjenje Amira Delića odgođeno je zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženika.

Tužilaštvo USK tereti Lipovaču, Gluhalića i Delića da su, prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru Stens u Bihaću u vremenskom periodu 2006.-2009. godine, iskorištavali svoje položaje i to prvooptuženi kao načelnik Općine Bihać i zastupnik investitora, drugooptuženi kao direktor Agra doo, kao izvođač radova, i trećeoptuženi kao nadzorni organ, na način da su unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova na Stensu, na štetu Općine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od 516.543,46 KM.

Osim toga, Lipovača i Gluhalić su, kako se dalje navodi u optužnici, na osnovu zajedničkog dogovora i zaključivanja dva nezakonita aneksa osnovnog ugovora o izvođenju radova, korištenjem krivotvorenih isprava i iskorištavanjem službenih ovlasti, omogućili Agri doo da kod Raiffeisen Bank DD dobije kredit od 850.000 KM.