Donesena odluka
343

Afera "Selefije": Tužilaštvo BiH neće provesti istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli.

U saopćenju se navodi da je nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi s navodima iznesenim na jednom internet portalu, u okviru kojih je navedeno da navedene osobe učestvuju u nezakonitim aktivnostima povezanim s vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih s pripadnicima selefijskog pokreta.

U predmetu su saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba H. Č. koja se pojavljuje u određenim videomaterijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avde Avdića koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe učestvovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok H. Č. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.

U saopćenju se navodi da su policijske agencije u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH, niti Predsjedništvo BiH.

"Nadalje su se u toku vršenih provjera otvorila druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći s Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti", kazali su iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH ovom prilikom informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH u momentu kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

Za kraj se zaključuje da će Tužilaštvo BiH u narednom periodu nastaviti rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH.