Fantomski fakultet
353

Afera Megatrend širi se iz Srbije u BiH: Ministar Đokić završio fakultet za godinu dana

D. Be.
Petar Đokić
Petar Đokić
Afera koja potresa Srbiju u vezi sa kompanijom Megatrend International Consortium Limited polako prelazi granicu i ulazi u BiH s obzirom da diplomu sa pečatom Megatrenda posjeduje i ministar energetike RS-a i predsjednik socijalističke partije Petar Đokić.

Naime, istraživanjem novinara u Srbiji ustanovljeno je niz činjenica koje pokazuju da Megatrend nije visokoškolska ustanova već obična kompanija registrovana u Londonu sa početnim kapitalom od 100 funti koja je izdavala i izdaje diplome sa upitnim kredibilitetom i sumnjom da se nastavni proces uopće ikada i odvijao. Na čelu Megatrenda je Mića Jovanović koji je blizak vlastima Srbije i Socijalističkoj partiji.

Megatrend je bio tema pisanja brojnih medija u susjedstvu, a ponovo je u fokus pažnje došao nakon što je ustanovljeno da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović stekao, prema svemu sudeći, nevažeću diplomu.

Poslovna škola Megatrend International Expert Consortium Limited reklamirala se 1996. u srbijanskoj novini Politika. Mamila je studente profesorima iz Tokija, Berlina, Londona. Novinar televizije N1 u Srbiji je kontaktirao profesore koji zaista postoje, ali je dobio odgovore da nikada nisu predavali u firmi koju je studirao ministar unutrašnjih poslova Srbije. Sve u vezi sa ovom kompanijom je pokriveno velom tajne. Novinari su istražili da navodni univerzitet nema kampus niti ikakve prostorije na navedenim adresama u Londonu.

Profesor Tim Moris, koji 2019. predaje menadžment na Univerzitetu Oxford je kazao da nikada nije bio zaposlen u toj kompaniji. Ne zna se ni ko su bili studenti te kompanije osim ministra Nebojše Stefanovića i ministra Petra Đokića iz Republike Srpske.

Interesantno je da je Megatrend osnovan 24. augusta 1990. godine, a u biografiji ministra Petra Đokića piše da je završio fakultetsko obrazovanje 19. septembra 1991. godine što baca dodatnu sumnju na to kako je diploma stečena.

Nakon dokumenetarca "Megadiplomac", vlasnik Megatrenda Mića Jovanović navodno je prodao Univerzitet i to Investicionom fondu EFAS, čije je rukovodstvo nepostojeće, predstavljeno modelima sa interneta. Na pitanje da li su u pitanju izmišljenje osobe kojima je prodan, Jovanović je odgovorio da nije siguran.

"Odlazim sa fakulteta i biću tu samo u svojstvu savjetnika. Povlačim se, neću ni da živim ovdje, 19 godina imam dom na jugu Francuske, u Kanu. Ubrzo ću se preseliti u taj drugi dom, nadam se van dometa nekih finih novinara i televizijskih stanica", rekao je Jovanović.

Baš kao što nema dokaza da je firma Megatrend iz Velike Britanije ikada imala prostorije, predavanja, profesore, studente, manjka i dokaza da je postojala međunarodna mreža Megatrendovih škola. Svojevremeno se Megatrend na sajtu hvalio Univerzitetom u Japanu, Beču, Londonu, ali su te informacije nestale sa sajta. Baš u vrijeme kada je to istraživala novinarka Natalija Miletić.

“Ta mreža koja je između ostalog obuhvatala i te londonske škole se zvala Megatrend University Worldwide. Ona nije obuhvatala samo škole iz Londona, već i iz Japana, Beča, Amerike i tako dalje. U toku istraživanja cijele te priče to je sve onako preko noći nestalo sa sajta univerziteta, ali ono što sam ja otkrila što se tiče konkretno tih londonskih škola je da svi ti kampusi koji su bili onako pompezno predstavljeni i na sajtu i o kojima je i sam Mića Jovanović više puta govorio u medijima uopšte ne postoje i bili su jedna obična izmišljotina, ili kako sam ja tada nazvala to su Megatrendovi Potemkinovi univerziteti”, kazala je Natalija Miletić u filmu "Megadiplomac".

Pregršt nelogičnosti i poslovi mimo zakona baca sumnju da je cijela priča oko Megatrenda i izdavanja fantomskih diploma imala podršku vladajućih struktura u susjednoj Srbiji.

Ovaj slučaj u BiH dolazi nakon sve više primjera falsifikovanja i izdavanja nevažećih diploma sa brojnih privatnih obrazovnih ustanova koje djeluju u BiH i regiji.

Da su se i istražni organi počeli baviti ovim problemom pokazuje akcija SIPA-e koja je izvedena prošlog mjeseca pod kodnim imenom "Pero". Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i uhapsili 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova. Osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma.