Gdje su (ne)odgovorni
59

Afera Kiseonik je pala u zaborav, ali banjalučki UKC sada nabavlja pravi medicinski kisik

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je afera "Kiseonik" u septembru ove godine uzdrmala banjalučki klinički centar i vlast RS-a, kao i obično, sve je brzo palo u zaborav no važno je da pacijenti danas dobijaju pravi medicinski kisik od provjerenog i registrovanog dobavljača.
Tim povodom pitali smo nadležne u UKC Banja Luka koji kisik koriste i odakle ga nabavljaju.

"Već nekoliko mjeseci zaposleni radnici naše ustanove i sami pacijenti su žrtve nepostojeće afere sa kiseonikom koju su kupeći jeftine političke poene konstruisali trenutni gradonačelnik Banje Luke i njegov stranački kolega iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", navode u odgovoru za Klix.ba iako je poznato da je ova ustanova nabavljala kisik od firme koja nije registrovana za tu djelatnost.

Dalje ističu da je snabdijevanje kisikom kontinuirano i da UKC kisik nabavlja od firme "Messer" na osnovu intervetnog sporazuma koji je sklopljen.

"Imamo obavezu da napomenemo da naša ustanova kiseonik istog kvaliteta plaća znatno više u odnosu na ranijeg dobavljača", odgovaraju.

Treba napomenuti da upravo raniji dobavljač kisika nije bio registrovan za proizvodnju i promet lijekovima u BiH i da nije mogao isporučivati medicinski kisik zdravstvenim ustanovama, zbog čega je i nastala afera "Kiseonik".

Aferu "Kiseonik" je razotkrio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković koji je tvrdio da se u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a za liječenje ljudi koristi tehnički gas umjesto medicinskog.

Nakon toga je i direktor firme TGT Tehno gas iz Laktaša Stanislav Čađo u prigovoru Agenciji za lijekove BiH priznao da njegova kompanija nema registraciju za promet i proizvodnju lijekova u Bosni i Hercegovini.

S druge strane vlast RS-a na čelu s premijerom Radovanom Viškovićem i Miloradom Dodikom tvrdila je da je afera izmišljena i da je kisik kvalitetan za pacijente nakon što su samostalno angažovali jednu laboratoriju u Srbiji da im potvrdi kvalitet kisika iako je jedina referentna laboratorija u BiH u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Do danas nije utvrđena ničija odgovornost u UKC-u nakon optužbi koje je iznio Stanivuković kao i nadležni u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Slični slučajevi nabavke kisika su zabilježeni i u drugim zdravstvenim ustanovama u RS-u, a poznato je i da su nadležni u Ministarstvu zdravlja ignorisali upite i smjernice državne agencije za lijekove. Nedugo nakon otkrivanja afere vladajuća koalicija u ovom bh. entitetu odlučila je usvojiti novi Zakon o lijekovima u RS-u te u Narodnoj skupštini izglasati povlačenje entiteta o uspostavi bh. Agencije za lijekove. Iz opozicije tvrde da su na taj način pokušali sakriti kriminal i korupciju.