Slučaj iz 2020.
238

Afera "Asim" danas će dobiti sudski epilog, izricanje presude za trojicu optuženih

S. Š.
Sarajlićeva odbrana i jedna od advokata, Nermin Mulalić, ranije su ukazali na propuste suda (Foto: I. L./Klix.ba)
Sarajlićeva odbrana i jedna od advokata, Nermin Mulalić, ranije su ukazali na propuste suda (Foto: I. L./Klix.ba)
U Općinskom sudu Sarajevo danas će, nakon više od pola godine trajanja suđenja, Asimu Sarajliću i još dvojici optuženih u ovom predmetu biti izrečena presuda.
Osim prvooptuženog Sarajlića, sud će izreći presudu i Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću.

Riječ je o predmetu "Asim Sarajlić i ostali" iz 2020. godine čije je suđenje otpočelo u augustu 2022. godine, nakon što su se trojica optuženih, prethodno u maju, izjasnili da nisu krivi za ono što im se stavlja na teret.

Sutkinja u ovom predmetu mela Skrobo-Kadrić je glavi pretres otvorila za krivično djelo "Davanje dara i drugih oblika koristi".

Podsjećamo, Sarajlić, Delalić i Šehović su optuženi da su od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Glavni dokaz i pokretač istrage je audiosnimak kupovine koji je na svom Facebooku objavio Semir Efendić koji je bio jedan od kandidata za izbor.

Na spornoj snimci se čuje kako trojac obećava zaposlenje supruge Velidu Tvrtkoviću u zamjenu za glas Fikretu Prevljaku.

U tom periodu, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovske komisije SDA i član Predsjedništva SDA, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik SBiH-a.

Tužilac je istakao da su optuženi Tvrtkoviću ukazali da su na sličan način 2016. omogućili i izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva.

Inače, Sarajlić se nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u aprilu prošle godine uveo sankcije. On je prije toga obnašao funkciju predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.