O virusu iz Kine
13

Aerodrom u Sarajevu: Poduzimamo mjere kontrole, ali nismo dobili posebne preporuke za koronavirus

A. B.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Koronavirus se danima širi na području Kine i već je odnio nekoliko ljudskih života, a s obzirom na to da veliki broj putnika i turista dolazi u BiH iz ove azijske države, iz Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su naveli kako poduzimaju sve potrebne mjere kontrole, iako još nisu dobili posebne preporuke za zaštitu.

Iz Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su naveli kako imaju usvojen Plan djelovanja u kriznim zdravstvenim situacijama i medicinskim hitnim slučajevima i da je taj dokument donesen u skladu s odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH i po preporuci Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Svjetske zdravstvene organizacije.

"Plan predviđa angažman i jasno precizira obaveze zaposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Federalne granične sanitarne inspekcije, Zavoda za javno zdravstvo KS i FBiH, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, BHANSA-e, odnosno Jedinice za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole leta, Jedinice granične policije na aerodromu Sarajevo, Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, predstavnika zračnih operatora na MAS-u, Spasiteljsko-vatrogasne službe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Civilne zaštite KS, osoblja bolnica i brojnih drugih, u kriznim zdravstvenim situacijama, odnosno svih involviranih u proces prihvata i otpreme putnika", rekla nam je Sanja Bagarić, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Bagarić je istakla kako iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH, osim standardnih preporuka za smanjenje izloženosti i prenošenje različitih oboljenja nisu dobili nikakve posebne zdravstvene mjere za putnike, a koje su vezane za koronavirus.

"Te standardne mjere uključuju higijenu ruku, hrane i disajnog sistema. Također, svi sudionici u postupku rješavanja kriznih zdravstvenih situacija i medicinskih hitnih slučajeva su obavezni za svoje osoblje, a posebno za one koji će biti u kontaktu sa sumnjivim putnikom, osigurati odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno maske, rukavice, odjeću i slično, a što smo mi i osigurali za naše zaposlenike", rekla je Bagarić.

Iako nisu dobili nikakve posebne preporuke vezano za koronavirus, Bagarić je navela kako su svi zaposlenici dobili upute za smanjenje izloženosti virusu i mogućnosti oboljenja, a koje uključuju češće pranje ruku, zaštitu respiratornog sistema i sigurnost hrane.

"Institucije koje su nadležne za provjeru putnika koriste uređaje za skeniranje i provjeru tjelesne temperature. Oni određuju timove i donose opremu koja je potrebna da se skeniranje putnika vrši. U ovom slučaju to su Federalni i kantonalni zavodi za javno zdravstvo i Federalni sanitarni granični inspektor na Aerodromu Sarajevo", zaključila je Bagarić.