BiH
0

Aerodrom Sarajevo pretrpio milionsku štetu zbog akciza

FENA
Međunarodni aerodrom Sarajevo u protekle dvije godine pretrpio je štetu i gubitke od million KM primjenom važećeg Zakona o akcizama.

Kako je saopćeno iz te kompanije, donošenjem Zakona o akcizama u BiH (Službeni glasnik BiH,br.62/04), bili su prisiljeni povući iz prodaje svu visokotarifnu robu iz bescarinske prodavnice na Aerodromu u dijelu za odlazak putnika, iza pasoške kontrole.

Razlozi povlačenja iz prodaje cigareta, alkoholnih pića i vina su, kako se ističe, visoki iznosi akciznih dažbina - na cigarete 49 posto vrijednosti maloprodajne cijene po mjernoj jedinici (kutija), na promet alkoholnih pića 15 KM po litri apsolutnog alkohola, a za vino 0,25 KM po litri.

Pored velikih iznosa akciza, propisano je da duhanske prerađevine, alkoholna pića i vino koje se izvoze, osim onih koji se prodaju u slobodnim carinskim prodavnicama, specijaliziranim skladištima i u slobodnim zonama, ne moraju biti obilježene poreznim, odnosno kontrolnim markicama. Ovim članom je utvrđeno da se akcize ne plaćaju na proizvode koji se izvoze, ali je istovremeno izdvojena bescarinska prodavnica, iako se prodaja vrši iza granične linije putnicima koji napuštaju teritorij BiH, što je također izvoz.

Iz poslovodstva Međunarodnog aerodroma Sarajevo navode kako su se u protekle dvije godine u više navrata obraćali Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje i svim relevantnim institucijama u BiH koje su involvirane u donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, u nastojanju da se uočeni nedostaci što prije otklone i da se stvore uvjeti za normalan rad bescarinske prodavnice (Duty Free Shopa).

Vijeće Ministara BiH je uradilo prijedlog izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na sjednici održanoj 12. septembra, koju je nakon intervencije državnog premijera sazvao predsjedavajući UO Peter Nicholl, razmatrala je pitanje izmjena zakona o akcizama. Na toj sjednici entitetski ministri finansija nisu podržali novi zakon uz obrazloženje da prijedlog nije bio u javnoj raspravi, te da nije bilo vremena za njegovo razmatranje.

Međunarodni aerodrom Sarajevo također ističe da su osim značajne štete narušeni poslovni odnosi sa stranim snabdjevačem, odnosno firmom Gebr.Heinemann iz Hamburga, koja je najveći snabdjevač Duty Free Shopova na aerodromima širom Evrope.