Život piše priče
0

FOTO / Ady Golić u Kanadi pomaže vojniku koji ga je spasio u ratu

Sarajevo-x.com
Ady Golić (Foto: Facebook)
Ady Golić (Foto: Facebook)
Kada mu je 1994. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, vojnik iz kanadskog bataljona mirovnih snaga spasio život, Ady Golić je imao 19 godina. Bio je gladan, mršav, bubrezi su mu otkazivali, a Andre Lemay prevezao ga je na sigurno i poklonio mu dvije majice, nešto novca i hrane.

Godinu poslije Golić je dospio u Kanadu i počeo novi život u Burnabyju. Popravljao je prodajne štandove, a 2001. je osnovao rock bend Skard, u kojem i danas svira gitaru.

Prije tri godine u Langleyu je s prijateljima bio na večeri upriličenoj za Dan zahvalnosti, kada je primijetio da ga jedan Francuz čudno gleda.

Potom ga je upitao odakle je i sjeća li se njega.

Golić je za Burnaby Now ispričao da se nije odmah mogao sjetiti čovjeka, ali je onda shvatio da je to Lemay, isti onaj vojnik koji ga je spasio u ratu.

"Smijali smo se, pili zajedno. Svi koji su bili na zabavi su bili oduševljeni", prisjeća se Ady.

Nakon te večeri razmijenili su brojeve telefona i postali prijatelji. Lemay mu je tada ispričao potresnu priču o svojoj četverogodišnjoj kćerkici Briani, oboljeloj od rijetke urođene mane srce, poznate pod nazivom truncus arteriosus. Doktori su morali da joj iznova rekonstruišu srce kad je rođena, jer je krv ispumpavana na pogrešna mjesta. Potom su se pojavili problemi s glavnom arterijom i sa srčanim zaliscima, pa je djevojčica morala biti podvrgnuta novim operacijama. Doktori ne daju nikakva predviđanja o tome koliko bi još mogla živjeti.

"Svaki dan se molimo da budemo u stanju dati joj život kakav zaslužuje", kazala je njena majka Iona.

Njen suprug Andre iz vojske je otišao u invalidsku penziju i pati od posttraumatskog stresa.

"Svaki dan je novi izazov", kaže on. "Nagledao sam se svega. To me obilježilo".

Nevolje prijatelja potresle su Bosanca, pa je odlučio da mu se oduži za pomoć koju mu je jednom davno pružio.

"Odlikovan je sa šest medalja. Služio je Kanadi 21 godinu, a sada prolazi kroz jako težak period", izjavio je Golić, koji sa svojim bendom već godinama održava humanitarne koncerte na kojima prikuplja novac za prijateljevu kćerku.

Golić sa kćerkom Laylom i Lemay s kćerkom i suprugom (Foto: Burnaby Now)
Golić sa kćerkom Laylom i Lemay s kćerkom i suprugom (Foto: Burnaby Now)

Uz pomoć ratnih veterana i prijatelja motociklista napravio je i dokumentarni film o Lemayevoj porodici, a sva zarada od njega ići će na Brianin račun. Golić se nada da će u Vancouveru uspjeti održati humanitarnu večeru i predstaviti film na festivalima.

Plan mu je i snimanje muzike, koju će zainteresovani moći skinuti s interneta, a sva zarada ići će u korist porodice Lemay. Ovaj projekat trebao bi biti pokrenut do kraja aprila, a sve novosti o tome bit će objavljene na web-stranici benda Skard.ca.