Obnovljeno suđenje
20

Advokatica tvrdi da Naser Orić nije utjecao na zaštićenog svjedoka

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine za 19. oktobar zakazao je završnu riječ Tužilaštva BiH na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u Bratuncu i Srebrenici počinjene 1992. godine.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes rekao je da je planirano da prije završne riječi odbrana unese posljednje materijalne dokaze, javlja BIRN BiH.

Orićeva braniteljica Lejla Čović kazala je da je riječ o dokumentima koji pokazuju koje je zadatke Orić obavljao za Federalno ministarstvo boraca i da nije mogao uticati na status O-1, zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH.

Apelaciono vijeće odbilo je zajednički prijedlog odbrana da se kao dodatni svjedoci saslušaju tužilac i stručni saradnik koji su saslušavali svjedoka O-1. Odbrana je navela da ih želi ispitati o tvrdnjama O-1 da je saslušanje prekidano i da je napuštao prostoriju.

Sudija Lukes obrazložio je da se O-1 i u prvostepenom postupku izjašnjavao na te okolnosti i da je Odbrana imala tada priliku da pozove te svjedoke.

Odbrane su zatražile i da im Tužilaštvo dostavi određene informacije koje bi mogle poslužiti odbrani optuženih. Tužilac Miroslav Janjić je rekao da se radi o drugim istragama i da nema nikakvih novih saznanja koja bi mogla ići u prilog optuženima.

Vijeće je odbilo taj prijedlog odbrana, kao i zahtjev za informacijama o saznanjima odbrane da na zaštićenog svjedoka utiču lica iz policijskih organa Republike Srpske i Srbije.

Tužilac Janjić je na te navode odbrane kazao da je svjedok u programu zaštite Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i da je pod mjerama BiH.

Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika tih snaga, Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Planirano je da će nakon Tužilaštva, odbrane iznijeti završnu riječ 2. novembra.