Pravna nesigurnost
124

Advokatica Nožica o slučaju Keskin: Bojazan da će biti ilegalno deportovan u Tursku

D. Be.
Advokati Senka Nožica i Nedim Ademović (Foto: H. M./Klix.ba)
Advokati Senka Nožica i Nedim Ademović (Foto: H. M./Klix.ba)
Advokatica Senka Nožica čija kancelarija zastupa turskog državljanina Fatiha Keskina koji je prekjučer uhapšen rekla je za Klix.ba da su stigla dva rješenja u vezi sa statusom njenog klijenta. Prvi da se Keskin stavlja pod nadzor i drugi kojim mu se otkazuje pravo na stalni boravak u BiH.
Saznajemo da su oba rješenja izdata sa datumom od 3. decembra ove godine i da postoje opravdane sumnje da bh. vlasti namjeravaju ilegalno deportovati Fatiha Keskina iz BiH u Republiku Tursku.

"U odnosu na rješenje o stavljanju pod nadzor podnijeli smo žalbu, a čak i tužbu Sudu BiH sa prijedlogom mjera kako bi se spriječilo eventualno deportovanje. Od jučer smo u stalnom kontaktu sa desetinama međunarodnim organizacija, sa diplomatskim tijelima i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i brojnim domaćim i stranim medijima", rekla je Nožica.

Ovaj predmet je izazvao veliku pažnju bh. i regionalne javnosti, ali prema riječima advokatice Nožica i domaća javnost je uznemirena.

"Građani osjećaju pravnu nesigurnost. Ako neko ko ima stalni boravak u BiH može biti deportovan i pored toga, to znači da se tako nešto može dogoditi bilo kome od građana naše zemlje", govori Nožica.

Ona smatra da se radi o teškom i grubom kršenju ljudskih prava te najavljuje da će advokatski tim preduzeti sve potrebne korake u zaštiti interesa Fatiha Keskina koji je bio direktor Una-Sana koledža u Bihaću. Una-Sana koledž u Bihaću posluje u okviru grupacije Richmond parka sa sjedištem u Sarajevu koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija "Bosna Sema".

Keskin već 20 godina ima stalni boravak u BiH. Služba za poslove sa strancima BiH u septembru je poništila boravišne dozvole za četiri turska državljanina. Cijela priča potaknuta je nakon poziva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vlastima tokom boravka u Sarajevu u julu da se izruče određeni turski državljani koji su pod optužbama turske vlasti da su sljedbenici Fetullaha Gulena.

Hapšenje Keskina osudile su Naša stranka i SDP koje su hapšenje profesora Fatiha Keskina, turskog državljanina nazvale totalitarnim obrascem koje su provele institucije pod očitom političkom kontrolom SDA te da hapšenja po nalogu Erdogana dovode u pitanje suverenitet BiH