Čeka se poštar
17

Advokatica Lejla Čović o slučaju Nasera Orića: Nismo dobili nikakvu odluku Suda

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Lejla Čović, advokatica Nasera Orića kojem je ukinuta oslobađajuća prvostepena presuda, za Klix.ba je kazala da nije dobila nikakvu informaciju u vezi sa odlukom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine.

"Nemam nikakvu informaciju jer nisam ni dobila odluku. Danas je ne mogu ni dobiti više, jer što poštar donese ujutro to je to. Eventualno sutra ili prekosutra kada je oni pošalju, do tada ne mogu ništa komentarisati", rekla je Čović.

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odluku kojom ukida oslobađajuću presudu komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i nalaže obnavljanje postupka čime je Sud uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu "Naser Orić" u vezi sa neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

Iz Suda BiH za Klix.ba su danas kazali da je odluka donesena i da će biti poznata nakon što se dostavi svim stranama.

Podsjećamo, Sud BiH izrekao je 9. oktobra prošle godine oslobađajuću prvostepenu presudu Naseru Oriću i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću kojima se sudilo po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Tužilaštvo BiH je prošlog mjeseca zatražilo od Apelacionog vijeća da ukine prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, te da se postupak obnovi zbog nepotpunog i netačno utvrđenog činjeničnog stanja.