Reakcija
0

Advokatica Balijagić- Džuho o slučaju "Šimić": Dalida Burzić ne može nepristrasno voditi postupak

Klix.ba
Josip Šimić
Josip Šimić
Nakon što je glavni federalni tužilac odbacio zahtjev advokatice Belme Balijagić- Džuho za izuzeće glavne kantonalne tužiteljice u slučaju Josipa Šimića, oglasila se i Balijagić-Džuho tvrdnjom da o izuzeću odlučuje kolegij tužilaca, a ne federalni tužilac.

"Tužilaštvo nije postupulo u skladu s odredbama ZKP-a a koje se odnose na izuzeće. S obzirom na to da je federalni tužilac odlučivao o izuzeću, kao i o delegaciji odbrana smatra da u slučaju Josipa Šimića federalni tužilac nije vidio razlog koji je objektivan, a koji utječe na pristrasnost glavne tužiteljice KS Dalide Burzić", rekla je Balijaić-Džuho.

Podsjetila je da je Josip Šimić podnio kaznenu prijavu protiv Dalide Burzić te je istakla da ona, s obzirom na to da se protiv nje vodi istraga, ne može nepristrasno postupati u tom postupku.

"Da je riječ o pristrasnosti govori i činjenica da državno tužilaštvo vodi identičnu odnosno širu istragu. Tužilaštvo KS nije u posjednu navodnog krivotvorenog dokumenti, a kamoli fotokopije koju je Josip Šimić podnio kao prijavu", rekla je Balijagić-Džuho.

Podsjećamo, Josip Šimić uhapšen je zbog sumnji da je krivotvorio službene dokumente - dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.