BiH
46

Advokati Tasyapija tvrde da Omar Musabegović nema više ništa s turskom kompanijom

Klix.ba
Omar Musabegović (lijevo) s predstavnikom Tasyapija u Sarajevu 26. augusta 2021. godine
Omar Musabegović (lijevo) s predstavnikom Tasyapija u Sarajevu 26. augusta 2021. godine
Povodom teksta objavljenog na našem portalu pod naslovom "I drugi kum novopečenog para Humačkić, ima veze sa Turskom, ali samo poslovne" oglasili su se advokati koji zastupaju tursku kompaniju Tasyapi.
Ovaj demantij stiže nakon što je prošle sedmice upravo Omar Musabegović prisustvovao sastanku predsjednika kompanije Tasyapi Emrullaha Turanlija i ministra prometa i komunikacija BiH Vojinom Mitrovićem.

Vijest o sastanku je službeno saopćena iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, a iako se Musabegović ne spominje, objavljena je fotografija na kojoj se vidi da je prisustvovao razgovorima pa su nejasne tvrdnje da on više nema nikakve veze sa turskom kompanijom koja namjerava graditi autoput Sarajevo - Beograd.

Na početku ističu da su u tekstu neistiniti, netačni i klevetnički navodi i fomulacije koji ozbiljno narušavaju ugled turske kompanije Tasyapi, dovodeći je u vezu sa Omarom Musabegovićem.

"U navedenom članku Klix.ba tvrdi da je Omar Musabegović zakonski zastupnik kompanije, što je netačno. Nije sporno da je Musabegović u ranijem periodu bio zakonski zastupnik kompanije Tasyapi, međutim, isti je je smijenjen i ne obnaša više tu funkciju, od kada je rukovodstvo kompanije saznalo za njegovu umiješanost u koruptivne afere u Srbiji iz 2019. godine o čemu su pisali srbijanski mediji.

Kompanija Tasyapi se u potpunosti ograđuje od nezakonitih djelovanja Omara Musabegovića, kao bivšeg zastupnika kompanije Tasyapi u Beogradu i njegovih određenih saradnika, radi kojih djelovanja su on i saradnici razriješeni svojih funkcija u kompaniji, budući da naš Klijent ne odobrava takvo djelovanje", saopćili su iz Advokatske kancelarije Suljić.

Dalje ističu da nisu tačni navodi u vezi sa sumnjama u nezakonite radnje predjednika kompanije Tasyapi Emrullaha Turanlija. Istaknimo da se radi o izvještajima srbijanskih medija kako je i preneseno.

"Ovom prilikom ističemo da i drugi dio predmetnog članka ima elemente klevete. Konkretno mislimo na pisanje vašeg medija o predsjedniku kompanije Tasyapi, Emrullah Turanliju za kojeg ste iznijeli tvrdnju da je 'bio priveden zbog sumnji u nezakonite radnje u vezi sa državnim tenderima i podmićivanjem'. U drugom djelu članka Klix.ba piše: 'Nekoliko ministara koji su u ovo bili umiješani kasnije su podnijeli ostavku, a turski predsednik zatvorio je istragu tvrdeći da je ovo bio montiran postupak'". Ovakvim stilom pisanja implicirate da je predsjednik kompanije nedvojbeno kriv i umiješan u 'koruptivni skandal', koji navodno čak doseže do najvišeg nivoa izvršne vlasti, tj. turskog predsjednika. Prosječanom građaninu, laiku, nisu poznati stadiji i radnje koje tužilaštva provode, jedna od kojih je i saslušanje osoba od interesa, svjedoka i sl. Jedan od glavnih principa modernih krivičnih zakonodavstava je presumpcija nevinosti, koja propisuje da se svako smatra nevinim dok pravosnažnom presudom ne bude potrđena njegova krivica", rekli su advokati i dodali da u navodnom koruptivnom skandalu u Turskoj iz 2013. godine nikakva tužilačka odluka nije donesena, kao niti presuda te da postupak u suštini nije ni postojao.