Ubistvo Farisa Pendeka
3

Advokati Šumana i Gradišića tvrde da nema potrebe za pritvorom osumnjičenih

A. Ku.
Damir Kočo i Damir Beglerović (Foto: Klix.ba)
Damir Kočo i Damir Beglerović (Foto: Klix.ba)
Nakon ročišta u Kantonalnom sudu u Sarajevu na kojem je iznesen prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Ademu Šumanu (23) osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka (19) i osobama koje se sumnjiče da su mu pomagale, medijima su se obratili advokati odbrane.
Šumanov branilac Damir Kočo je kratko obrazložio zbog čega smatra da se Šumanu ne treba odrediti pritvor.

"Iz njegove izjave, moj branjenik je dao izjavu kakvu je dao, neću da ulazim u detalje te izjave, ali mislim da nije ni u jednom trenutku naglasio bilo kakvu namjeru da bi se dao u bjekstvo. Kontaktirao je Tužilaštvo i MUP i predao se", rekao je Kočo.

Advokat Elmedina Gradišića, koji se sumnjiči za pomaganje nakon izvršenja krivičnog djela, Damir Beglerović rekao je da se pomaganje može raditi samo s umišljajem i ponovio da njegov branjenik nije znao za krivično djelo koje je Šuman počinio.

"Ako ne znate da je neko izvršio krivično djelo i izvršite preparkiravanje auta, što se stavlja na teret mom branjeniku, vi ne možete izvršiti krivično djelo pomaganja. Morate biti svjesni šta je čice učinilo, pomaganje ne može biti iz nehat", rekao je Beglerović.

Upitan da prokomentariše zbog čega odbrana smatra da mediji vrše pritisak na rad Tužilaštva, a o čemu je bilo govora na ročištu, rekao je:

"Po mom mišljenju nisu utjecali na istragu, ali utječu na mišljenje javnosti. Evo, vidjet ćete danas da su objavljeni pojedini članci koji prenose da se pomjeralo vozilo Mercedes, koje nije ni postojalo u predmetu, vrši se pritisak od strane medija što nije dobro za Sud. Sud mora suditi bez ikakve emocije i vanjskog utjecaja", zaključio je Beglerović.