Traže novi konkurs
12

Advokati Srđana Šarenca još čekaju odgovor BHRT-a o nezakonitom imenovanju Milovića

Dž. L.
Tvrtko Milović i Srđan Šarenac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tvrtko Milović i Srđan Šarenac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović još nije odgovorio na pismo koje mu je uputilo Advokatsko društvo "Ademović, Nožica i partneri", a u vezi s nezakonitostima o imenovanju Tvrtka Milovića na mjesto urednika na BHT1.
Advokati Nedim Ademović i Ahmet Efendić obratili su se Karamehmedoviću kao punomoćnici filmskog reditelja Srđana Šarenca, a nakon što je Upravni odbor radiotelevizije Bosne i Hercegovine potvrdio imenovanje Milovića na mjesto urednika na BHT1.

Podsjećamo, Sud BiH je u maju osporio imenovanje Milovića na funkciju urednika na BHT-u nakon tužbe Srđana Šarenca koji je ranije bio jedan od kandidata za ovu funkciju.

U pismu koje je stiglo do Karamehmedovića advokati su predložili poništenje Odluke o Javnom oglasu iz 12. februara 2018. godine u dijelu koji se tiče izbora urednika Dokumentarno-savremenog programa BHT-a. Također su tražili da se raspiše novi javni oglas s uslovima za ovu poziciju, predviđen Zakonom o radu u institucijama BiH i Statutom RTVBiH.

"Još nismo zaprimili zvanične informacije o postupanju BHRT-a. Raspolažemo isključivo informacijama koje su plasirane u medijima, a to je da je konkursna procedura ponovljena i da je gospodin Milović ponovo izabran na predmetnu poziciju urednika Dokumentarno-savremenog programa BHT-a. U narednim danima ćemo pokušati izvršiti uvid u predmetni spis, nakon čega ćemo donijeti odluku o poduzimanju eventualnih narednih koraka", odgovorili su nam iz Advokatskog društva "Ademović, Nožica i partneri".

Iz BHRT-a se još niko nije oglasio o ovom pismu, a Milović u međuvremenu obnaša funkciju urednika Dokumentarno-savremenog programa BHT1. Njemu je dodijeljen mandat u trajanju od pet godina.

Podsjećamo, on je smijenjen s funkcije nakon što su njegove objave na društvenim mrežama izazvale žestoke reakcije javnosti koja ih je okarakterisala kao govor mržnje.