Danas na pressu
31

Advokati otkrivaju mogu li bh. vlasti udovoljiti Erdoganu i izručiti im turske državljane

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Advokati Nedim Ademović i Senka Nožica danas će se obratiti javnosti BiH u vezi s pravnim položajem turskih državljana u našoj zemlji, a čije izručenje traži Republika Turska.
Riječ je o zahtjevu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je iznio prilikom boravka u našoj zemlji prošle sedmice.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da se predsjednik Turske tokom posjete Sarajevu raspitivao za "gulenovce" u BiH.

"To je bila tema i kada smo bili u posjeti Ankari. Turska želi da pravosudne instutucije riješe to pitanje", rekao je Dodik pojašnjavajući da Ankara ima jasne stavove kada je riječ o pokušaju državnog udara.

No, kako smo pisali, predsjedništvo Bosne i Hercegovine, uprkos Erdoganovim zahtjevima, ne može utjecati na Sud Bosne i Hercegovine kada je riječ o donošenju odluke o izručenju osam turskih državljana, takozvanih "gulenovaca", zvaničnoj Ankari.

Procedura za izručenje određene osobe nekoj zemlji je jasna i ona nema nikakve veze s Predsjedništvom BiH. Naime, o zahtjevima za izručenje odlučuje Sud BiH, dok članovi Predsjedništva BiH, kao nositelji izvršne vlast, nemaju pravo miješati se u rad sudske vlasti. Treba napomenuti da su u određenim slučajevima već donesene sudske odluke prema kojima turski državljani neće biti izručeni Turskoj.