Akcija "Kasa"
12

Advokati još čekaju sudsku odluku u slučaju sarajevskih ugostitelja

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Još uvijek nije poznato kako se Općinski sud u Sarajevu očitovao o zahtjevu za određivanje jednomjesečnog pritvora za sadašnju direktoricu firme "Inspirit" Ines Kuretić i bivšeg direktora ove firme Olega Kraublatta, a koji se sumnjiče da su ugostiteljima u Sarajevu instalirali softvere koji su omogućavali lažiranje podataka i fiskalnih računa.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je pritvor za Kuretić i Kraublatt zbog opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke. Tužilaštvo je na jučerašnjem ročištu navelo kako Kuretić pored bh. državljanstva ima i državljanstvo Republike Hrvatske dok Kraublatt posjeduje državljanstva BiH i Izraela.

Zatraženo je i da se odrede mjera zabrane sarajevskim ugostiteljima Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino).

Riječ je o zabrani prilaska ugostiteljskim objektima koji su u njihovom vlasništvu, zabrani upravljanja poslovanjem i zabrani sastajanja sa svjedocima, odnosno uposlenicima i konobarima, kao i drugim osobama koje su osumnjičene u ovom predmetu.

Općinski sud u Sarajevu trebao je jutros do 8 sati i 15 minuta donijeti konačnu odluku o prijedlozima Tužilaštva KS. Ovim povodom kontaktirali smo dežurnog općinskog sudiju koji nam je rekao kako nam ne može dati nikakve informacije vezane za ovaj slučaj.

Informacije o tome da li je Ines Kuretić određen pritvor Općinski sud u Sarajevu još uvijek nije dostavio ni njenoj advokatici Adni Dobojlić. Informaciju o odluci suda nema ni Jasmin Džaferović, advokat Olega Kraublatta.

"Branioci Olega Krautblata još uvijek nisu dobili odluku suda u vezi prijedloga tužilaštva za određivanje mjere pritvora.Na ročištu odbrana je istakla da Krautblat, kao kreator softvera, nije odgovoran za zloupotrebu softvera. Ovaj softver se koristi u restoranima i ugostiteljskim objektima širom svijeta. Softver je kreiran tako da nadležnim inspekcijskim tijelima omogućava uvid u kompletan promet i nema skrivenih trikova. Po svojoj prirodi softver evidentira sve transakcije. Ovaj softver nema opciju lažiranja prometa što mogu potvrditi i softverski stručnjaci", kazao nam je Džaferović.

Još jedan od advokata u ovom predmetu, Asim Crnalić, potvrdio nam je kako ni on nije upućen u to kakvu je odluku donio Općinski sud u Sarajevu.

Osumnjičeni vlasnici sarajevskih "kafana" priznali krivicu, pritvor zatražen za Juretić i Krautblatta

Porezna uprava zatvorila objekte osumnjičenih sarajevskih ugostitelja

Zbog utaje poreza uhapšene odgovorne osobe u Vatri, Metropolisu i brojnim drugim lokalima

Kuretić i Kraublatt sumnjiče se da su prodavala poseban softver tzv. "Inspirit Gastro" ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa.

Specijalizirani program je napravljen po principu "kratkog i dugog klika". To znači da su se zaposleni konobari kod osumnjičenih ugostitelja koristili "kratkim klikom" prilikom printanja računa za prodati proizvod, a koji je uredno bio evidentiran u sistemu. Međutim, "dugim klikom" vršene su malverzacije s obzirom na to da su kase također izbacivale račun, ali nisu registrovale promet.

Na taj način softver je navodno omogućavao ugostiteljima da jedne podatke o prodatim proizvodima registruju u sistemu fiskalne politike, odnosno da drugi dio prometa prikriju. Tu nije kraj, Kraublatt se sumnjiči da je za potrebe poravnanja stanja kreirao i program "Gandalf" koji je ugostiteljima davao na USB-u.

Zadatak "Gandalfa" bio je da briše historiju korištenja sistema "Inspirit Gastro", odnosni da izbriše sve tragove koji nisu na fiskalnom računu. Na ovaj način firma Inspirit omogućili je svojim klijentima da ne prikazuju kompletan promet već da sami odluče koliko će platiti poreza na prodate proizvode.