{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Advokat: Utvrđena povreda prava roditelja i djece iz Konjević Polja

F
FENA
28.5.2015. u 20:02
104
35
Advokat: Utvrđena povreda prava roditelja i djece iz Konjević Polja
104
Advokat: Utvrđena povreda prava roditelja i djece iz Konjević Polja
Škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Uredu advokatske kancelarije Ademović danas je dostavljena Odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Konjević Polje", saopćeno je iz ove advokatske kancelarije.
"Kao punomoćnik djece i roditelja iz Konjević Polja informišem javnost da je ovom odlukom utvrđena povreda prava velikog broja roditelja i djece iz Konjević Polje na suđenje u razumnog roku u smislu člana 6. Evropske konvencije za ljudska prava", navodi advokat Nedim Ademović.

U vezi s tim, naloženo je Osnovnom sudu u Banjoj Luci i Osnovnom sudu u Srebrenici da po hitnom postupku uzmu u rad tužbe djece i roditelja iz Konjević Polja.

U relevantnom dijelu Odluke, Ustavni sud BiH je naveo "Uzevši u obzir navedeno, Ustavni sud je stava da je takvo postupanje klasičan primjer postupka u kojem sud nije koristio svoja ovlaštenja i dužnosti iz ZPP (Zakon o parničnom postupku), a posebno odredbu kojom je propisano da je sud dužan nastojati da se postupak provede bez odugovlačenja i sa što manje troškova", navodi se u saopćenju.

Punomoćnik djece u ovom predmetu smatra "da je ovo potvrda da nadležni sudovi u Republici Srpskoj nisu do sada obezbijedili roditeljima i djeci iz Konjević Polje pravično suđenje jer su sudovi bili pasivni i opstruirali procesuiranje tužbi".

"Da je ovo tačno, potvrđuje i ukazivanje Ustavnog suda BiH u odluci 'na to da redovni sudovi uopće nisu dostavili odgovore na apelaciju, dakle nisu ponudili nikakve razloge koji bi eventualno mogli opravdati neprocesuiranje tužbi koje su im podnijeli apelanti'", navodi se.

Podsjećanja radi, roditelji i djeca su pred osnovnim sudovima u Banjoj Luci i Srebrenici tužili Osnovnu školu "Petar Kočić", Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republiku Srpsku zbog diskriminacije u vezi sa pravom na školovanje na maternjem jeziku.

Osnovni sud u Srebrenici je donio mjeru obezbjeđenja da se djeci omogući do okončanja postupka pravo na školovanje po nastavnom planu i programu iz Tuzle.

Ova mjera, međutim, nikada nije provedena, da bi je naknadno Okružni sud u Bijeljini ukinuo i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

"Osnovni sud u Banjoj Luci nikada nije zakazao bilo kakvu pravnu radnju. Uprkos svim problemima s kojima se susreću, ova odluka Ustavnog suda BiH, ipak, daje dodatnu nadu roditeljima i djeci da će na kraju ipak ostvariti svoje osnovno ljudsko pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, čak i pod uslovom da moraju pokrenuti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava", navodi se u saopćenju.

Nakon ove Odluke Ustavnog suda BiH, Advokatska kancelarija Ademović očekuje da će se zakazati ročišta po hitnom postupku, iako još nema bilo kakva obavještenja od nadležnih sudova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: