BiH
11

Advokat uložio žalbu na odluku o hapšenju Vesne Švancer

SRNA
Advokat Vlado Adamović (Foto: BIRN BiH)
Advokat Vlado Adamović (Foto: BIRN BiH)
Advokat potpredsjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesne Švancer, koja je uhapšena danas prema naredbi Opštinskog suda u Zenici, uložio je žalbu na to rješenje.

Advokat Vesne Švancer Vlado Adamović izjavio je da je njegov klijent lišen slobode jer se nije odazvala na poziv Suda 16. decembra, za kada je bilo zakazano ročište u Opštinskom sudu u Zenici.

Adamović tvrdi da sudija nije mogao da donese rješenje o pritvoru jer zakon kaže da onaj ko ne opravda svoj dolazak može biti, uslovno rečeno, kažnjen na taj način, a Švancer je opravdala nedolazak ljekarskim nalazom.

"Sudija je premašio granice svoje struke time što je odlučio da ne prihvati nalaz samostalno, a nije angažovao vještaka", rekao je Adamović.

On smatra da je to bilo tendenciozno i ne zna šta je razlog takvog postupanja.

"Uložio sam žalbu i nadam se da će sudsko vijeće uvažiti moje argumente. Ne može sudija sam cijeniti nalaze, jer ako je ljekar napisao da je žena nesposobna za ročište, a sudija sumnja u to, mogao je da pozove vještaka i da on kaže da li je taj nalaz u redu ili nije, a ne da sam o tome odlučuje", naglašava Adamović.

On nije želio da komentariše da li je u ovaj slučaj "prste umiješala i politika", s obzirom na to da je Švancer član SBB BiH.

Lider SBB BiH Fahrudin Radončić večeras se Srni nije javio na telefonski poziv.

Prema medijskim napisima, protiv Vesne Švancer se u Opštinskom sudu u Zenici vodi postupak po optužnici koja je tereti za prevaru.

Nju je Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužilo da je u maju 2013. godine vlasnici stana koji se nalazi u Zenici navodno lažno prikazala da će u njeno ime stan prodati i dati joj novac.

Vlasnica stana joj je dala punomoć, nakon čega je Švancer navodno prodala stan za 19.800 eura.

Novac od prodaje, kako se navodi u optužnici, nije dala vlasnici stana već ga je zadržala.