{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Advokat u slučaju "Dženan Memić": Alisa Mutap prepoznala jednog napadača, ali se taj dokaz krije

Piše: M. N./Klix.ba
17.1.2018. u 18:37
92
45
Advokat u slučaju "Dženan Memić": Alisa Mutap prepoznala jednog napadača, ali se taj dokaz krije
92
Advokat u slučaju "Dženan Memić": Alisa Mutap prepoznala jednog napadača, ali se taj dokaz krije
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je trebalo biti održano ročište Ljubi i Bekriji Seferović u slučaju "Dženan Memić". Ročište je odgođeno jer se vještak odbrane mašinske struke Jasmin Bijedić nije pojavio.
Prema riječima Rusmira Karkina, advokata Ljube Seferovića, vještak se nije pojavio jer nije mogao uraditi traženi nalaz s obzirom da od MUP-a KS i Kantonalnog suda Sarajevo nije dobio potrebne dokumente.

"Neuspješno je pokušavao nabaviti dokumentaciju i materijalne dokaze. Kombi T4 koji je bio u vlasništvu Ljube Seferovića a koji je u posjedu MUP-a KS nije mogao pogledati, materijalne dokaze poput komadića boje i plastike pronađene na mjestu događaja nije dobio do danas, a sud mu je umjesto kopije CD-ova na kojima se nalazi rekonstrukcija vještaka Ševala Kovačevića, dobio slučajno ili namjerno fotokopije. Nije mogao uraditi nalaze i bio je u panici", kazao je Karkin.

On mu je dao kopiju svojih CD-ova, ali je istakao da bilo ko od stranaka može tvrditi da su kompromitovani jer se trebaju nabaviti isključivo od suda.

"Ustupio sam dokumente da bih spriječio daljnje odlaganje. Vidjet ćemo hoće li biti prigovora, ali želim naglasiti da su to isključivo dokazi koje sam dobio od Tužilaštva KS i nisam manipulisao njima", rekao je Karkin.

Dženanov otac Muriz Memić ponovio je kako je nekome stalo da se sakrije istina, ali da to više nije moguće.

"Advokat odbrane došao je do izjave Alise Mutap od 10. februara. Zašto se ta izjava krije? Tužilaštvo KS je skriva. Ja stati neću, nema predaje", rekao je Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je kako Alisa Mutap prepoznala jednog od napadača i da je to najvjerojatnije navela u toj izjavi.

"Među 200 dokaza sigurno se krije i taj koga je prepoznala. Značajnu ulogu odigrao je njen otac koji je podatke dostavio MUP-u i tražio zaštitu. Logičan zaključak je da je u pitanju neko od koga se treba čuvati", zaključio je Feraget.

Na današnjem ročištu sudija Igor Todorović uvažio je zahtjev Rusmira Karkina koji postavlja drugi put i naredio Tužilaštvu KS da dostavi više od 200 dokaza za koje su odbrana i Feraget tvrdili da su sakrivani.

"Ovo je presedan. Sudija Todorović je 18.12.2017. godine odbio isti taj zahtjev kazavši kako ti dokazi nisu navedeni u optužnici, a danas je prihvatio i naložio da se predaju dokazi. Sada se stvari mijenjaju iz temelja i Tužilaštvo će morati reći šta je s tim dokumentima", rekao je Feraget koji je ranije podnio apelaciju Ustavnom sudu FBiH tražeći te dokumente.

Suđenje je odgođeno za 29. januar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: