Novi detalji slučaja
434

Advokat Tomić: Sarajevske policajce je ubio Savo Marinković, patološki je mrzio Bošnjake

M. G.
Duško Tomić
Duško Tomić
Advokat Duško Tomić, branitelj Aleksandra Macana prvoosumnjičenog u istrazi ubistva sarajevskih policajaca, koji se predao u petak, kazao je za Klix.ba da je Macan u Tužilaštvu BiH dao izjavu da je Savo Marinković, policajcima pucao u glavu.
Kako nam je rekao Tomić, prema informacijama koje ima, Savo Marinković je trenutno u njemačkom zatvoru gdje služi kaznu koja ističe 2024. godine.

"No, prema nekim novim informacijama, moglo bi se desiti da on do Nove godine dobije uslovni otpust. Država mora nešto hitno poduzeti kako bi Marinković postao dostupan bh. pravosuđu, jer ako to ne učine, on bi mogao zauvijek ostati nestati", kaže Tomić.

Kao Macanov branitelj, koji mu je, kako kaže Tomić, dao puno povjerenje, otkrio nam je nekoliko detalja vezanih za iskaz koji je njegov klijent dao u Tužilaštvu BiH.

Kako nam je rekao Tomić, Macan nije pucao na policajce jer je on u tom trenutku bio u Golfu kojeg su pokušavali ukrasti.

"Macan je ciljano išao u krađu. I da su ga uhvatili to je šest mjeseci zatvora. Zašto bi on napravio dvostruko ubistvo. Nema nikakve dileme da je Marinković pucao. Macan se kune da nije znao da Marinković nosi oružje", naglasio je Tomić.

Dodao je da je i sami način na koji su ubistva počinjena pokazatelj da je izvršilac upravo Marinković.

"Savo je bio biatlonac, prvak Balkana, zato je bio tako precizan i kroz šoferšajbu direktno pogodio policajca koji je vozio u čelo. Nakon toga drugog policajca, koji je bio suvozač, je pogodio u sljepoočnicu", naglašava Tomić.

Za kraj, rekao je i da ima određene informacije o tome šta bi mogao biti motiv za ovaj strašan zločin.

"Marinković je bio veoma nasilna osoba. Osim toga, poznato je da je patološki mrzio Bošnjake. Također, policajci nisu slučajno naišli tu gdje su oni krali automobile, neko ih je telefonom zvao i poslao tamo. Zna se i sa kojeg broja. Motiv je bio da se destabilizira država", zaključio je na kraju razgovora Tomić.

Podsjećamo, već tri i po godine traje potraga za ubicama dvojice sarajevskih policajaca. Ubistvo se desilo 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju.