Sarajevo
6

Advokat sudije Vladimira Špoljarića poručio: Odluku o suspenziji nismo zaprimili

D. Be.
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: H. M./Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon što je u petak objavljena informacija da je VSTV suspendovao predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića reagovao je njegov advokatski tim koji je kazao da oni takvu odluku još nisu zaprimili.
Saopćenje Advokatskog društva Pizović d.o.o. Sarajevo prenosimo u cijelosti:

"Sukladno članu XI. stav 2. Kodeksa advokatske etike advokata FBiH profesionalna nam je dužnost, kao punomoćnika Vladimira Špoljarića, javnosti dati tačnu informaciju i spriječiti pokušaj netačnog informisanja javnosti, a svakako radi sprečavanja uticaja javne infromacije na tok i ishod postupka na štetu stranke koju zastupamo.

Naime, u petak 13.11.2020. godine na pojedinim internet portalima objavljena je informacija da je Vladimir Špoljarić suspendiran odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zbog zloupotrebe službenog položaja, te zbog više krivičnih djela među kojima je i seksualno uznemiravanje.

Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o privremenoj suspenziji Vladimira Špoljarića još nismo zaprimili, te je očigledno da je neko dao netačnu informaciju u vezi privremene suspenzije istog jer prema disciplinskoj tužbi Špoljariću se ne stavlja na teret zloupotreba položaja i sekusalno uznemiravanje, već disciplinski prekršaj okarakterisan kao ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, a što ne može biti slučaj imajući u vidu brojne materijalne dokaze i svjedoke koje smo predložili za provođenje u toku postupka koji pokazuju između ostalog i motive neosnovane prijave.

Moramo istaći i da je po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za identičan činjenični opis u augustu 2020. godine pravomoćno odbijen zahtjev za privremenu suspenziju gdin Špoljarića, da bi sada bio usvojen što ćemo svakako preispitivati u daljem toku postupka."