BiH
0

Advokat osuđenog Zorana Ćopića najavljuje žalbu

FENA
Zoran Ćopić
Zoran Ćopić
Advokat Mirko Dabić, advokat danas osuđenog Zorana Ćopića zbog pranja novca zarađenog u trgovini drogom odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, najavio je nakon izricanja presude da će se žaliti na visinu kazne od pet godina koja je izrečena njegovom klijentu.

“Ovo je prvo poluvrijeme koje je završeno. Drugo slijedi”, slikovito se izrazio Dabić, navodeći da treba sačekati da se vidi napisana presuda Ćopiću koju je danas izreklo sudsko Vijeće Okružnog suda Banja Luka.

I Slobodan Ćelić, specijalni tužilac RS-a kazao je da će oni svoj stav o danas izrečenim kazanama reći nakon što dobiju pismeni opravak presude.

On je dodao da je izricanjem presude završen dugotrajni proces koji je Specijalno tužilaštvo RS-a vodilo protiv Ćopića i Drage Nižola, osuđenog na četiri mjeseca zavora koji se na optuženičkoj klupi našao kao direktor i pilot firme „Avio Rent“, koja je također bila umiješana u pranje novca.

Ćelić je potvrdio je da će se, ukoliko presuda bude pravosnažna, Ćopiću oduzeti nelegalno stečena imovina ukupne vrijednosti oko 20 miliona maraka.

Sudsko vijeće je u danas izrečenoj presudi navelo da su dokazani navodi tužilaštva, po kojima je Ćopićeva firma "Agrocoop“ iz Banje Luke primala novac zarađen prodajom droge od 14 off- shore kompanija, za koji je dijelom izdavala fiktivne fakture, dok za 12 transakcija uopće nije bilo popratne dokumentacije.

Cilj takvog poslovanja bio je da se novac od prodaje narkotika ubaci u legalne tokove u Republici Srpskoj, a da se pri tome prikrije njegovo stvarno porijeklo.

Dio tog "prljavog“ novca, a koji je stizao od off-shore kompanija koje su u vlasništvu braće Darka i Duška Šarića, Ćopiću je poslužio i da kupi većinski broj akcija u Fabrici šećera Bijeljina.

Olakšavajuće okolnosti za drugoptuženog Dragu Nižola su to što je bio u podređenom položaju i sve radio po nalogu Zorana Ćopića pa je zbog toga njegovo krivično djelo okvalifikovano kao nehat.

Još ranije je tužilaštvo zatražio da se Ćopiću oduzme imovina stečena izvršenjem krivičnog djela: dionice Fabrike šećera Bijeljina vrijedne preko 18,3 miliona KM, avion Cessna i cisterna za gorivo, kuća u Banjoj Luci i novac.

Ćopiću i nakon presude produžen pritvor sve do pravosnažnosti, jer Sud smatra da još uvijek postoji opasnost od bijega.

Tokom suđenja korišteni su u presretnuti telefonski razgovori Ćopića sa Šarićem te drugi dokumenti, između ostalog, i bankarski izvodi.