Prekoračenje ovlaštenja?
627

Advokat Nidžare Ahmetašević: Protiv policajaca su podnesene prijave internoj kontroli

L. K.
Nedugo nakon što je puštena iz pritvora, aktivistica i novinarka Nidžara Ahmetašević podnijela je prijave internoj kontroli protiv policajaca koji su je uhapsili danas u 13 sati, potvrdio je za Klix.ba njen advokat Muhamed Čučak.
Čučak u razgovoru za Klix.ba govori kako je sa Ahmetašević upravo napustio policijsku stanicu gdje je novinarka dala izjavu o onome što se danas dogodilo prije hapšenja.

"Policajci su na njenu inicijativu počeli evidentirati nepropisno parkirana vozila u blizini zgrade u kojoj Ahmetašević stanuje. Nakon što ih je počela snimati mobitelom, zatražili su joj da prestane jer je takvo nešto zabranjeno. Međutim, upoznata sa činjenicom da ne postoji zakon koji brani snimanje policije, Ahmetašević nije spustila mobitel, nakon čega su policajci fizički nasrnuli na nju, vukli je za ruku i pokušali spriječiti snimanje. Kada ni to nije upalilo, uhapsili su je i odveli u policijsku stanicu", govori Čučak.

Dodaje kako je novinarki najprije rečeno kako će u pritvoru biti zadržana 24 sata, što se naposljetku nije dogodilo.

"Upravo je podnijela prijavu internoj kontroli, iniciran je postupak provjere policajaca koji su je uhapsili. Želim naglasiti da smatram da postupanje policije nije bilo u skladu s pravilima struke. Došlo je do prekoračenja policijskih ovlaštenja. Trenutno su na potezu organi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS)", nastavlja.

U narednom periodu će biti poznato da li je bilo razloga za hapšenje, a zatim i da li će protiv Ahmetašević biti pokrenut prekršajni postupak.

Čučak komentariše i videozapis koji kruži društvenim mrežama, a koji je snimila Ahmetašević. Govori kako to nije jedino što je novinarka uspjela snimiti te kako će ostali snimci ubrzo biti dostupni javnosti.

"Sama činjenica da je Ahmetašević puštena na slobodu je pozitivno utjecala na nju. No sve ovo što se danas izdešavalo je jako teško primila, posebno zato što je po profesiji novinarka i vrlo dobro poznaje šta smije, a šta ne. Ovakvo policijsko postupanje je doživjela kao bezrazložni napad na njena ljudska prava, ali i kao napad na pravo na obavljanje svog posla", govori Čučak.

Naglašava kako je Ahmetašević bez loše namjere željela snimiti kako policajci obavljaju službenu radnju na koju je ona ukazala.

"Nije željela ništa drugo nego da snimi kako policija sankcioniše one osobe koje su nepropisno parkirale automobile. Zauzvrat je dobila uvrede, psovke i hapšenje", zaključuje.