Nije imao mjere zabrane
156

Advokat Kapo: Zornić nije osuđen za ratne zločine, nema smetnji da obnaša javnu funkciju

M. N.
Muhidin Kapo (Foto: H. M./Klix.ba)
Muhidin Kapo (Foto: H. M./Klix.ba)
Burne reakcija izazvala je informacija da je direktor KJKP Toplane Sarajevo Enver Zornić bio osuđen za ubistva Srba i Hrvata u Sarajevu tokom rata, a iz SDP-a su kazali kako neće ostati na toj funkciji ako se informacije pokažu tačnim.
Advokat Muhidin Kapo, koji je u to vrijeme bio predsjednik Vijeća okružnog vojnog suda u kojem je Zornić procesuiran, kazao je kako njemu nije izrečena presuda za ratne zločine niti mu je suđeno zbog toga već za krivično djelo ubistvo.

"Gospodinu Zorniću i drugima je suđeno za krivična djela ubistva. To su pojedinačna krivična djela za koja su bivšim krivičnim zakonom SFRJ bile predviđene pooštrene kazne jer su djela počinili kao pripadnici oružanih snaga. U ratu ljudi čine nešto što u miru ne bi ni pomislili. Izrekli smo im kazne i oni su te kazne izdržali. Izašli su kao slobodni građani", kazao je Kapo za Klix.ba.

Istakao je kako mu nisu izrečene nikakve mjere zabrane te da ne postoje bilo kakve smetnje za dalji normalan život.

"Ne vidim zbog čega on ne bi mogao obnašati funkciju na koju je izabran. Prošlo je 25-26 godina od tada", dodao je Kapo.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić ovim povodom rekao je u razgovoru za Klix.ba kako SDP nije imao te informacije prilikom imenovanja Zornića na poziciju direktora.

"Ukoliko se te informacije pokažu tačnim on neće ostati na funkciji direktora. Dakle, sam će podnijeti ostavku ili će biti smijenjen", kazao je Mašić.

Žurnal je objavio kako je u presudi Okružnog vojnog suda u Sarajevu datiranoj 3. augusta 1993. godine kojom je optuženi Enver Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca zbog toga što je sa svojim pomagačima počinio krivično djelo ubistva iz člana 36 stav 2 tačka 6 Krivičnog zakona Republike BiH.

Zornić se teretio da je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena, te da je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Jedinica kojom je komandovao navodno je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.