Nakon hapšenja
10

Advokat iz Tuzle podnio ostavku u Policijskom odboru: Ugrožena je sigurnost moje porodice

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tuzlanski advokat Suad Suljić, koji je osumnjičen za počinjenje nekoliko krivičnih djela, podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Nezavisnog policijskog odbora u koji je nedavno imenovan.
Suljić je ostavku uputio na adrese predsjednika Skupštine TK, Komisije za izbor i imenovanje ovog zakonodavnog tijela te Nezavisnom odboru. Kako je naveo u obrazloženju, nakon njegovog imenovanja u Nezavisni odbor počela je negativna kampanja protiv njega.

Dalje je istaknuo da je to rezultiralo činjenicom da je usred nekih aktivnosti pokrenutih protiv njega ugrožena njegova, ali i sigurnost njegove porodice.

"S obzirom na navedeno, smatram da nisam u mogućnosti objektivno obavljati povjerene zadatke, zbog čega podnosim neopozivu ostavku na poziciju člana Nezavisnog odbora", istaknuo je Suljić u svom obrazloženju.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona Suljiću na teret stavlja krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti u pokušaju, zatim prevare u privrednom poslovanju te ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Između ostalog, postoji osnovana sumnja da je Suljić izvršio preregistraciju firme Bosnafarm iz Tuzle na beskućnika, a potom je pokušao pribaviti 650.000 KM koje je ova kompanija putem pozajmica ustupila Fudbalskom klubu Sloboda.

Osumnjičen je i da je davao neistinite podatake inspekcijskim organima vezano za prekršaje, tako što je, prema tvrdnjama Tužilaštva TK, navodio da su njegovim službenim automobilom upravljali turski državljani koji u to vrijeme uopšte nisu bili u BiH.

Na teret mu se stavlja i izdavanje uvjerenja turskim državljanima, tako što je tvrdio da određene osobe rade u određenim firmama te da bi trebale doći u BiH na obuku, a sve kako bi dobile radne dozvole na području naše zemlje.

Suljić je uhapšen u policijskoj akciji, a nakon saslušanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona predat je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

On je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a nakon toga je pušten na slobodu, ali mu je Kantonalni sud u Tuzli odredio mjere zabrane obavljanja određenih djelatnosti koje se vezuju za inkriminacije koje mu se stavljaju na teret te sastajanja s određenim svjedocima.