Nepoznati pratitelji
60

Advokat Amira Zukića upozorio direktora OSA-e da je sigurnost porodice njegovog branjenika ugrožena

Piše: S. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Advokat Ahmed Žilić, koji pred Općinskim sudom u Sarajevu brani generalnog sekretara SDA Amira Zukića, upozorio je direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića da je sigurnost porodice njegovog branjenika ugrožena?!

Žilić je, kao pravni zastupnik Zukićeve supruge Elme, krajem prošle sedmice obavijestio Mehmedagića da je ona, još početkom juna, Policijskoj upravi Novo Sarajevo prijavila da su je pratili nepoznati mladići. Kako je u prijavi policiji navela Elma Zukić, dvojicu nepozvanih "pratilaca" primijetila je dok je sa maloljetnim sinom bila u kupovini u "Sarajevo City Centru", jer su za njima ušli u pet-šest prodavnica.

Nakon što su posumnjali kako nije slučajnost da se ista dvojica muškaraca pojavljuju u svakoj prodavnici, Zukićev petnaestogodišnji sin je uzeo mobitel i fotografirao ih. Tada je, prema tvrdnjama Elme Zukić, jedan muškarac uzviknuo: "Mali slika", a potom su obojica ubrzano napustili butik.

Elma Zukić je ispričala i kako je muškarce koji su nju i sina pratili u SSC-u istu večer vidjela u automobilu u sarajevskom naselju Grbavica, u blizini zgrade u kojoj porodica Zukić stanuje.

Policiji je slučaj prijavila dva dana kasnije, nakon što je provaljeno na njihovo porodično imanje kod Visokog i u štali mučki ubijen konj. Elma Zukić je Policijskoj upravi Novo Sarajevo dostavila i fotografije nepoznatih muškaraca koji su pratili nju i sina, ali kako ni poslije dvadesetak dana nije dobila povratnu informaciju, niti su joj policajci dali bilo kakve sigurnosne upute, odlučila je da se posredstvom advokata Ahmeda Žilića obrati direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

U pismu upućenom direktoru Mehmedagiću, advokat Žilić je najprije zatražio objašnjenje da li su članovi porodice Amira Zukića pod nadzorom OSA-e ili neke druge policijske agencije u BiH. Ukoliko je odgovor negativan, Žilić je pitao da li su agenti tajne službe ili policijski službenici poduzimali bilo kakve mjere na zaštiti Zukićeve supruge i djece, odnosno, imaju li saznanja da je porodica njegovog branjenika na bilo koji način ugrožena?

Žilić je, također, naglasio da policija još nije otkrila ko je u noći između 3. i 4. juna na imanju Amira Zukića ubio konja, kao i da je generalni sekretar SDA i delegat te stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u posljednjih godinu dana dobio više prijetećih poruka, ali da počinitelji nikada nisu pronađeni.

Advokat Ahmed Žilić je naveo i da je spreman na komunikaciju s OSA-om, u svrhu pružanja potrebne zaštite porodici Amira Zukića, a radi sprečavanja praćenja i drugih vrsti pritisaka na njih.

Amir Zukić je uhapšen 17. februara u akciji "Pravda", koja je izvedena po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, i od tada je u pritvoru (trenutno se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.).

Optužnica Zukića tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivično djelo protuzakonito posredovanje zbog sumnje u nezakonito zapošljavanje u javnim preduzećima, te zbog nedozvoljenog držanja oružja.