Borba se nastavlja
6

Advokat Ademović i roditelji djece iz Konjević Polja: Stati ukraj politizaciji obrazovanja

Piše: Dž. Č.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Dugogodišnja borba roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja za ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim ipak nije bila uzaludna, što je pokazala jučerašnja odluka Osnovnog suda u Srebrenici. Advokat Nedim Ademović i roditelji djece iz bratunačkog naselja nadaju se da će njihov slučaj stati ukraj diskriminaciji i politizaciji obrazovanja u BiH.

"Presretni smo zbog presude. Nismo očekivali da će biti u potpunosti prihvaćena, ali sve je od riječi do riječi prihvaćeno. Ova presuda je mali početak, ali vrlo značajan za nas povratnike u RS. Borba za pravdu je duga, ali može se stići. Mi se borimo i nadam se da ćemo se izboriti do kraja", rekao je Senad Muminović, član Vijeća roditelja djece OŠ Petar Kočić na današnjoj konferenciji za medije.

Senad Muminović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Senad Muminović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Pravna bitka roditelja i djece iz Konjević Polja traje već pet godina. Od prošle godine školarci u Srebrenici nemaju pravo na izučavanje bosanskog jezika, već imu knjižice i svjedočanstva upisuju "jezik bošnjačkog naroda".

Roditelji djece ističu kako je osnovni sud u Srebrenici postupio u skladu sa zakonom koji je garantovan Ustavom Bosne i Hercegovine. Zadovoljni su zbog odluke koja će omogućiti njihovim mališanima da svoj maternji jezik nazivaju bosanskim.

Pravni zastupnik roditelja djece iz Konjević Polja advokat Ademović pojasnio je kako je srebrenički sud učenicima u bratunačkom naselju dao pravo i da se u procesu obrazovanja koriste udžbenicima na bosanskom jeziku te da se njihov maternji jezik koristi u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi, kao i pravo na upotrebu latiničnog pisma.

"Nije normalno ni za jednu pravnu državu da jedan ovakav postupak traje četiri godine, a to je zato što je ovaj slučaj u raljama politike. Sretni smo što smo na kraju dobili presudu koja je odraz međunarodnih i ustavnih standarda BiH. Osnovni sud u Srebrenici svima je očitao jednu lekciju u kojoj je objasnio zašto djeca iz cijele bih imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. U zakonima o obrazovanju sve je perfektno napisano i ti zakoni u jednom pluralnom društvu garantuju jednaka prava, ali problem je što se ona ne poštuju u BiH. Ovaj slučaj je samo jedan od primjera koliko je obrazovni sistem političan, etno-nacionalan i koliko odstupa od uobičajenih civilizacijskih vrijednosti koje se u 21. stoljeću svuda u svijetu poštuju. Nadam se da će ovakva odluka dovesti do multikulturanog pristupa obrazovanju u BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost", naglasio je Ademović.

Nedim Ademović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nedim Ademović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Advokat Ademović i ranije je upozoravao kako se djeca običnih građana u BiH školuju u nakaradnom sistemu iz kojeg izlaze zatvorena, homofobična, prestrašena i puna kompleksa. S druge strane, ističe advokat, djeca političara školuju se u inozemstvu presretni "drugim i drugačijim".

Podsjećamo, tužena strana dužna je nadoknaditi troškove spora u iznosu od 3.744 KM i to u roku od 15 dana.

Roditelji djece iz Konjević Polja svjesni su kako se pravna borba nastavlja. Uskoro bi mogla uslijediti žalba predstavnika Osnovne škole "Petar Kočić", na koju imaju pravo, iako roditelji smatraju da nemaju osnova za žalbu.