BiH
0

Ado s TV kamerom pješice od Bihaća do Mostara u čast otvaranja Starog mosta

NINA
TV snimatelj iz Bihaća Adem Alagić Ado, zajedno s bihaćkim planinarima, s kamerom na ramenu krenut će 14. jula pješke prema Mostaru povodom svečanog otvaranja Starog mosta, a prema projektu planinarskog društva “Runolist” iz Bihaća.

"Nakon što sam saznao za taj projekt, već duže vremena mi se vrti po glavi ideja da i ja s TV kamerom krenem na tu jedinstvenu planinarsku trasu, dugu više od 300 kilometara. Želja mi je da u svom dugogodišnjem radu i bilježenju događaja TV kamerom zabilježim i ovaj jedinstven poduhvat članova planinarske udruge 'Runolist', historijsku priču o ljudima koji su odlučni u svom planu", kazao je po prvi put, otkrivajući svoj plan, snimatelj Alagić.

Na pitanje hoće li mu biti naporno preći tako dug put s TV kamerom na ramenu, Alagić je kazao da se ne boji pješačenja jer ima želju to ostvariti i da teškoća neće biti. "Bihaćki most i mostarski Stari most, i sve između ova dva mosta, dva velika simbola koji povezuju dva kraja Bosne i Hercegovine, trenutak je da se zabilježi sve što se bude događalo, želim svojom kamerom zabilježiti svaki djelić puta, svaki grad i selo kroz koje vodi planinarska staza. Nadam se da će mi s planinarima biti lijepo", kazao je optimistično Ado Alagić.

Za ovaj podvig zanimaju se i neki donatori koji žele Adi Alagiću pomoći opremom i reklamnim majicama. "Da, to je istina, za ovakav put potrebno je mnogo majica, mnogo pješačenja, rada s kamerom i znojenja, što iziskuje česte promjene odjeće. Ipak, sretan sam što mi se pružila prilika da napravim ovaj podvig, možda budem i jedini TV snimatelj koji će s kamerom preći put dug više od 300 kilometara, što će biti ravno Guinnessovoj knjizi rekorda", kazao je Ado Alagić, koji se priprema na dug put kojim želi TV kamerom povezati dva mosta i dvije grada. Dodao je i da je ovo njegova ideja i da ne bi želio da mu je neko ukrade.