Oduzeta imovina
16

Adnan Verem osuđen na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Adnana Verema zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti te ga prvostepeno osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina. Istovremeno, oduzeta mu je imovinska korist u iznosu od blizu 450.000 KM i izrečena zabrana obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti.

"Optuženog Adnana Verema tereti se da je od 2005. do 2008. godine kao prokurista u preduzeću Bramac krovni sistemi poduzimao radnje na štetu privrednog društva, protivno ovlastima koje je imao i bez znanja i saglasnosti ostalih članova rukovodstvenog tima, lično se zaduživao kod društva pozajmljujući novac koji nije vraćao, tačnije, davao sam sebi fiktivne pozajmice, preuzimao obaveze vraćanja kredita koje su postojale na strani porodično povezanih pravnih osoba – prije svih društva 'Vama' čiji je vlasnik i direktor bio i njegov brat", piše u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Na taj način pribavio je korist sebi, potom firmi "In Dragon" te bratovoj firmi "Vama"; kao i drugim fizičkim i pravnim osobama i to u iznosi od 822.946,24 KM.