BiH
1

Adnan Terzić - novi BH premijer

Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta BiH je sa 26 glasova ZA potvrdio imenovanje <b>Adnana Terzića</b> za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Terzićevo imenovanje podržali su predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Stranke za BiH i Stranke perzionera. Protiv njegovog imenovanja glasalo je osam poslanika iz Socijaldemokratske partije, Socijalističke partije Republike Srpske, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Nove hrvatske inicijative i Srpske radikalne stranke RS.

Četiri poslanika iz stranke "Radom za boljitak", Bosanske stranke, Demokratske narodne zajednice i Socijaldemokratske unije bili su uzdržani.

Nakon što je potvrđeno njegovo imenovanje, Terzić je kazao da je respektabilna parlamentarna većina koju je uspio obezbijediti, najbitniji detalj današnje sjednice.

  • "Reforme koje trebamo provesti upravo iziskuju širu parlamentarnu podršku i ova podrška je pojačala moj optimizam", rekao je Terzić. On je kazao kako predlaganje sastava vlade ne zavisi samo od njega, nego i od predstavnika međunarodne zajednice.

  • "Imam obećanje iz Ureda visokog predstavnika da će vrlo brzo napraviti potrebne provjere i nadamo se da ćemo u sljedeći ponedjeljak moći predstaviti i ekspoze i sastav Vijeća ministara".

Zastupnički dom sjednicu je nastavio raspravom o zahtjevu Vijeća ministara da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme.