Na listi SDP-a
544

Adnan Šteta privredu zamijenio politikom: Javne investicije su nam u potpunoj blokadi

Piše: A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Adnan Šteta, dugogodišnji izvršni direktor Konzuma u BiH i bivši direktor Velpro BiH, odnedavno je postao član SDP-a. Tako je privredu zamijenio politikom, te se našao na listi SDP-a za Federalni parlament iz izborne jedinice 7.

"Faktički od kada znam za sebe na neki način sam vezan za privredu od prvih svojih radnih iskustava kao dječak u izbjeglištvu, do karijere u regionalno najvećem prehrambenom koncernu pa do dana današnjeg i svoga biznisa koji sam započeo. S obzirom na sve ovo i da sam dugi niz godina gledao, a i danas gledam stanje u privredi i neiskorištene mogućnosti sa strane privrede, odlučio sam da dio iskustva kojeg sam stekao u proteklih dvadesetak godina, na neki način pokušam iskoristiti i dati makar mali doprinos društvu i zajednici, kako bi napokon počeli misliti i raditi na budućnosti kroz niz ekonomskih i drugih mjera, s ciljem zapošljavanja što većeg broja naših građana i poboljšavanja standarda života", rekao je Šteta u razgovoru za Klix.ba

On je rekao da SDP u svom Planu 10 ima konkretna riješenja po svim sferama društvenog života, te da je bio tima koji je radio na tome.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Samim time i moje jasno opredjeljenje je bilo da stanem uz SDP i da svojim doprinosom pokušam na neki način ohrabriti dijelom mnoge druge naše sugrađane da uvide da se moramo boriti za sebe i za zemlju za sve nas, u kojoj ćemo zajedno sa svojim komšijama i prijateljima raditi na tome da svi zajedno živimo bolje. S obzirom na to SDP mi se čini kao jedini izbor", rekao je Šteta.

Za naš portal govorio je i o periodu vezanim za koncern Agrokor i za Konzum, te aktuelna dešavanja vezana za ovaj koncern

"Iskreno mogu danas zahvaliti na mogućnosti koju sam imao u skoro 11 godina boravka i svemu što sam naučio tamo.Taj period života me je na neki način usmjerio u daljnjem mom pravcu i putu koji sam izabrao. Teško mi je bilo pratiti sa strane i gledati sve sto se dešavalo u proteklih godinu i pol ali sam ubijeđen da će se na kraju stvari posložiti na najbolji mogući način prije svega za sve uposlenike Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini, a isto tako da će dobavljači kao partneri u narednom periodu imati podršku i da će saradnja funkcionirati partnerski sa obje strane", naveo je Šteta.

Cijeni da je "našem tržištu potreban jak Konzum, Bingo, Mercator, Amko sa prehrambenim kompanijama koje posluju u njihovom sastavu".

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Zato što će potaknuti dodatno konkurenciju drugim, uspješnim kompanijama u BiH, a znamo da nas jaka konkurencija sve čini još jačim što u krajnjem slučaju ide u prilog kupcima-potrošačima, a samim tim i društvu u kojem živimo", naveo je Šteta.

Ekonomija u BiH je, cijeni on, još daleko od ozdravljenja i stanja za koje bi se moglo reći da ima trend rasta i oporavka koji je potreban.

"Jednostavno nisu urađene nikakve reforme koje bi poboljšale uslove poslovanja, već naprotiv, donijeti su neki zakoni i mjere koji poslovanje samo još više otežavaju, što je paradoks. Činjenica je da su javne investicije već četiri godine u potpunoj blokadi, naročito u FBiH. Ne gradi se autoput, ne grade se energetski projekti. Ništa se bitno ne gradi, a to je nešto što jeste uloga vlasti i najbolji način, osim izmjene regulative, da vlast podstakne ekonomski rast. Rast koji imamo rezultat je prije svega snažnog rasta u državama, koje su naši ključni trgovinski partneri prije svih u zemljama EU. Taj rast nije dovoljan da bi se osjetio i Pogotovo nije dovoljan u odnosu na ono što treba BiH i našim građanima", ocijenio je Šteta