Šta je pravi razlog?
33

Adnan Šerak prebačen u KPZ Sarajevo zbog "problema u odvijanju resocijalizacije"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Osuđenik Adnan Šerak prebačen je u Kazneno-popravni zavod Sarajevo zbog, kako se to navodi u službenoj odluci u koju je portal Klix.ba imao uvid, problema u odvijanju njegovog resocijalizacijskog tretmana i podnošenja tužbi na rad službenog osoblja Kazneno-popravnog zavoda Zenica.
U prostorijama kabineta ministra Federalnog ministarstva pravde je 23. jula 2019. godine održan radni sastanak na kojem je jedna od radnih tačaka bila diskusija o premještaju osuđene osobe Adnana Šeraka iz KPZ-a Zenica u neki drugi zavod u Federaciji BiH, saznaje Klix.ba.

"Zaključeno je da bi premještaj u određenom vremenskom periodu u drugi zavod i promjena sredine mogli pozitivno utjecati na stabilizaciju resocijalizacijskog tretmana osuđenog pa je dogovoreno da se osuđena osoba Adnan Šerak premjesti iz KPZ-a Zenica na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Sarajevo na period u trajanju od tri mjeseca", stoji u službenoj informaciji.

Adnan Šerak
Adnan Šerak

Informacije o tome zašto je osuđenik Adnan Šerak prebačen u Kazneno-popravni zavod Sarajevo daju se tek šturo, zanemarujući pritom pravu pozadinu onoga što se u prethodnom periodu dešavalo u KPZ-u Zenica. Bar tako tvrdi majka osuđenika Mirsada Šerak.

"U KPZ-u Zenica su radili protiv Adnana Šeraka u namjeri da ga unište i dobrim dijelom su u tome uspjeli. Imam čvrste dokaze da mu se o životu radilo i ja sam predala informacije u nadležno tužilaštvo. Tukli su ga do iznemoglosti oni koji su se dobro okoristili od mog Adnana", kazala je Šerak za Klix.ba.

Navodi kako se Adnan Šerak krajem 2018. godine nije vratio s dopusta u KPZ Zenica jer se zaljubio u djevojku kojom se kasnije oženio te da je potom, kada se ponovo našao u zatvoru, brutalno pretučen. Navodi također da je odluku o izbivanju donio iz straha od onog što ga je očekivalo u zatvoru.

"Navodno je pretučen zato što je pružao pasivni otpor jer nije želio raditi alkotest i narkotest. Šta znači pasivni otpor?! Zar ne postoje druge mjere? Oni nisu računali na to da ću ja to jutro, nakon što je pretučen, doći u posjetu. Žalosno je šta je urađeno. Produžila sam poslije toga pravo u tužilaštvo i ići ću do Strasbourga ako bude trebalo. Sretna sam što je bar sada na sigurnom", rekla je Šerak.

Direktori kazneno-popravnih zavoda u Zenici i Sarajevu Redžo Kahrić i Faruk Zubčević su za Klix.ba kazali kako ne mogu govoriti o razlozima za premještaj Adnana Šeraka dok ne dobiju službeno odobrenje Ministarstva pravde FBiH. Federalni ministar Mato Jozić nam je, s druge strane, samo mogao potvrditi kako je Adnan Šerak prebačen u KPZ Sarajevo iz sigurnosnih razloga.

Redžo Kahrić i Faruk Zubčević
Redžo Kahrić i Faruk Zubčević

"Šerak je osuđen, gdje god je bio bilo je određenih problema. Sistem je procijenio da ga treba prebaciti u najsigurniji dio zatvora u Sarajevu. Tu je prebačen na određeno vrijeme i kasnije će se dalje procjenjivati da li ima potrebe da njegov boravak bude produžen. Sad je pod jakim mjerama sigurnosti, uključujući videonadzor", kazao je Jozić u kratkoj telefonskoj izjavi za Klix.ba.