{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Adnan Podžo: Motornim sankama nije mjesto na javnim skijalištima, nisu za 'zezanje'

20.3.2015. u 18:29
142
57
Adnan Podžo: Motornim sankama nije mjesto na javnim skijalištima, nisu za 'zezanje'
142
Adnan Podžo: Motornim sankama nije mjesto na javnim skijalištima, nisu za 'zezanje'
Adnan Podžo
Motorne sanke uopće ne treba smatrati vozilom kojim može upravljati bilo ko. Radi se o snažnim vozilima čije korištenje može biti opasno ukoliko se radi o neiskusnom vozaču. U našoj državi ne postoji zvanična obuka za stjecanje vještine i dobijanje dozvole za vožnju motornih sanki. Nakon današnje tragične nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, a druga teško povrijeđena u vožnji motornih sanki na Jahorini, razgovarali smo s načelnikom Stanice Sarajevo Gorske službe spašavanja Adnanom Podžom.
"To je motorno vozilo, kao i svako drugo. čak i snažnije od nekih skutera i motora. Ima modela koji imaju i po 150 KS, tako da motorne sanke nisu za 'zezanje'. Nažalost, kod nas zakonska regulativa nije propisala ko može upravljati motornim sankama, ali ako povučemo paralelu s motorima, onda to ne bi trebale biti osobe ispod 18 godina. Također, nema zvanične obuke za dobijanje dozvole za vožnju motornih sanki. Obuka je potrebna i mi u našoj stanici imamo ljude koji već dugi niz godina voze sanke i veoma su iskusni. Oni obučavaju naše mlade kolege koji dolaze u stanicu, kako ostalim vještinama spašavanja, tako i vožnji motornih sanki", izjavio je Podžo.

Zakonski je zabranjena vožnja motornih sanki po javnim skijalištima, a današnja nesreća se dogodila upravo na jednoj od takvih površina.

"U Kantonu Sarajevu se počeo primijenjivati Zakon o javnom skijalištu koji jasno precizira da se vožnja motornih sanki ne može upražnjavati na skijalištu. Današnja tragična nesreća se dogodila na skijalištu jer su sanke udarile u betonsku kućicu starog ski lifta. To je skijalište, uređeni dio planine, gdje ne se ne bi trebale voziti motorne sanke. Osobe koje nisu obučene i nemaju iskustva u vožnji barem skutera i motora ne bi trebale voziti ni sanke", rekao je načelnik stenice Gorske službe spašavanja.

Nesreća i povreda povezanih sa vožnjom motornih sanki je bilo i u prošlosti.

"Ranije je bilo situacija u kojim su vozači motornih sanki udarali u skijaše krećući se po uređenom skijalištu i to je bio jedan od razloga zbog kojih je u zakon uvršteno da se sanke ne mogu voziti na takvim površinama. Kretanje je dozvoljeno samo sankama u vlasništvu GSS-a i Ski centra ZOI'84, koje su jasno obilježene svjetlosnom i zvučnom signalizacijom. Ranije su vozači motornih sanki udarali u skijaše, a neki vozači su se prevrtali i na stazama predviđenim za vožnju motornih sanki. Bilo je i povreda", kazao je Podžo.

Na našim planinama nema mnogo motornih sanki, ponajviše zbog njihove cijene i troškova održavanja.

"Kada je Bjelašnica u pitanju, moguće je iznajmiti motorne sanke. One nisu pristupačne širokim masama jer koštaju oko 30.000 KM. Potrošnja je velika, dijelovi su skupi, a priprema sanki za sezonu košta oko 800 KM", završio je Podžo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: