Ministar zdravstva ZDK
0

Adnan Jupić: Tužilaštvo će utvrditi sve neregularnosti o nabavci kisika u ustanovama

E. M.
Adnan Jupić (Foto: E. M./Klix.ba)
Adnan Jupić (Foto: E. M./Klix.ba)
U ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona danas je održana konferencija za medije povodom nabavke kisika u zdravstvenim ustanovama, a ministar zdravstva Adnan Jupić je kazao da će, ako se utvrde neregularnosti, upravni odbori morati smijeniti svoje šefove.

Na današnjoj konferenciji ministar Jupić je kazao da ovo nije problem samo ZDK već cijele države, ali da su Ministarstvo zdravstva ZDK i Vlada ZDK odmah reagovali po saznanjima kada su se pojavile nepravilnosti oko nabavke kisika.

"Poslali smo dopis svim zdravstvenim ustanovama kako bismo saznali od koga i u kojim količinama je nabavljen kisik. Medicinski kisik jest lijek, ali mi nemamo ulogu u tim procedurama. Mi nismo dobili nijedan upit vezani za nabavku kisika od nijedne ustanove u ZDK prije ovih dešavanja", kazao je Jupić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da su im se obraćali iz Kantonalne bolnice Zenica kada je bila nestašica kisika te da im je direktor Messera izašao u susret te da ova ustanova nikada nije bila bez kisika.

"Uvidom u rješenja navedeno je da se može koristiti u sekundarnom i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, a sa stručnog stanovništva i u primarnim nivoima zdravstvene zaštite. Definisano je da je lijek odobren oznakom Zu/RP te da je omogućena njegova upotreba izvan sekundardnog i tercijarnog nivoa", dodao je Jupić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Pojasnio je i da je Opća bolnica u Tešnju jedno kratko vrijeme nabavljala kisik od firme koja nije bila registrovana u Agenciji za lijekove te da su kasnije osigurali isti od Messera. Osim Opće bolnice u Tešnju, još nekoliko zdravstvenih ustanova kisik je nabavljalo od firmi koje nisu na listi Agencije za lijekove BiH. Naglasio je da se u sve uključilo Tužilaštvo ZDK te inspekcijski organi koji imaju zadatak utvrđivanja odgovornosti, a da po proceduri moraju reagovati prvo Upravni odbori koji bi trebali smijeniti svoje direktore.

"Svi oni, prvo ja, pa svi ostali će po završetku svega imati priliku da objasne svoje procedure i da u skladu sa zakonom odgovaraju. Ako su procedure kršene, kršene s litrom ili s više litara, Zakon je jasan, morat će dati obrazloženje gdje je ko koristio kisik i u kojim mjerama. Kao ministar nemam obavezu i potrebu da govorim da li je neko legalno ili ne nabavljao kisik, to će utvrditi nadležni. Ja sam ministar i gradonačelniku Kasumoviću i svima, moje nije pravo ni obaveza da se tako ponašam i pravim grad slučaj od Zenice. Svi su mi u ravnopravnom položaju, bitni su mi životi svih stanovnika. Učinio sam sve što sam mogao i zaustavili smo primjenu kisika koji je do tada bio sporan", pojasnio je ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kisik od Istrabenz plini nabavljao je u malim količinama Tešnja, Breza, Maglaj, Žepče, Doboj-Jug, Usora i Zenica. Međutim, osam drugih ustanova u ZDK kisik je uredno nabavljalo od Messera.

"Ovo je potvrda da se kisik može nabaviti od Messera i da se nabavljao i ranije. Ja nisam taj koji određuje da li je legalno ili ne. Ja vjerujem da zakonska ovlaštenja ministarstva neće doći do te faze djelovanja. Ako se utvrde neregularnosti UO mora smijeniti direktora, ako to oni ne urade onda će se uključiti ministarstvo, a UO će objasniti zašto to nisu uradili", zaključio je Jupić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Tzv. afera "Kiseonik" uslijedila je nakon informacije da je Dom zdravlja Zenica nabavljao medicinski plin - kisik od firme Istrabenz plini koja nije registrovana kod Agencije za lijekove BiH, a nakon revizije utvrđeno je da su i druge ustanove u ZDK od iste firme nabavljale medicinski plin - kisik.