Ujedinjenje ljevice
84

Adnan Huskić: Prijedlog DF-a je neozbiljan i maliciozan, SDA je u problemima

Piše: R. D.
Adnan Huskić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adnan Huskić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Politički analitičar Adnan Huskić smatra da je posljednji prijedlog Demokratske fronte o još jednom u nizu pokušaju ujedinjavanja ljevice neozbiljan te ga ocjenjuje kao politički spin i pokušaj skidanja odgovornosti.

"Nepuna dva mjeseca pred raspisivanje izbora predlagati jedan tako kompleksan proces, za koji je potrebno bar dvije godine, ne može biti nego neozbiljno. Usuđujem se reći da se sve može okarakterisati i kao maliciozno, jer djeluje kao klasičan politički spin, način kako sa sebe skinuti odgovornost i opteretiti političku konkurenciju odgovornošću za razjedinjenost ljevice", kaže za Klix.ba Huskić.

Problem je po Huskiću i krenuo od Demokratske fronte.

"Ljevica je imala dogovoren okvir saradnje kojeg je prvi narušio Željko Komšić objavivši svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Ljevica se ovako u izbornoj godini sigurno ne može ujediniti, ali definitivno može usaglašeno istupati o nekim ključnim političkim temama kao što je Izborni zakon", mišljenja je Huskić.

On kaže kako posljednja dešavanja u SDA, raskol u nekim sredinama i izbacivanje pojedinih istaknutih članova nisu dovoljan indikator trenutnog stanja ove stranke, ali sigurno predstavljaju ozbiljan problem.

"Bojim se da SDA još nije izvukla svoju tešku artiljeriju, ali definitivno imaju problema i njihov izborni rezultat bit će vrlo upitan u Tuzlanskom kantonu, a možda i u Bihaću. Njih ipak nikad ne treba otpisivati, a vidim da su neki već počeli da 'prave ražanj, a zeko je još u šumi'", smatra analitičar.

SDA je i ranije bila stranka s izdvojenim centrima moći, samo je bio drugačiji kontekst.

"Stariji Izetbegović je stvari kontrolisao svojom karizmom i ugledom, dok je Tihić bio klasičan tehnokrata, znao je prepoznati kako stvari funkcionišu i tiho povlačiti poteze. Bakir Izetbegović nema ni karizme, a sigurno nije neko koga se može vidjeti kao tehnokratu. Činjenica je da ga loše savjetuju, samo je pitanje iz kojih motiva", kaže na kraju Adnan Huskić.