Kanton Sarajevo
61

Adna Mesihović, nova ministrica za visoko obrazovanje: Uvijek ću favorizovati javni univerzitet

L. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović danas je u Sarajevu prezentovala programe rada ministarstva kojiim odnedavno rukovodi.

Skupština Kantona Sarajevo je 16. novembra prihvatila Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Adna Mesihović je imenovana za novu ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih u Vladi Kantona Sarajevo.

"Iako sam tek prije desetak dana preuzela funkciju ministrice ovog resora, mi smo već mjesecima, kako smo bili pozvani od strane Trojke da sudjelujemo u formiranju ove vlasti, prirpemali mjere za ovaj resor. Kako je i samo ministarstvo podijeljeno na tri oblasti, na taj način smo definisali i mjere za visoko obrazovanje, za mlade i za nauku. Sva tri ova dijela ministarstva su nedovoljno razvijena i ima dosta prostora za unapređenje", poručila je Mesihović.

Istaknula je da tome svjedoče mladih, koji su trenutno najviše ugrožena populacija, te je označila to kao jedan od razloga zašto mladi sve više napustaju BiH.

"U sektoru koje se bavi visokim obrazovanjem, temeljnu promjenu koju pokušavamo implementirati u narednom periodu je reforma Zakona o visokom obrazovnaju, iako je on formiran prije nekoliko godina, nisu usvojeni svi zaključci tematske sjednice", napomenula je ministrica.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U prilog tome, kaže ona, već je pokrenuta incijativa za formiranje radne grupe koju će činiti i savjet nauke sa još nekoliko stručnih osoba - članova akademske zajednice i članova akademije nauka, koji će svojim radom doprinijeti da se dobije što bolju zakonsku legislativa.

Napominje da će se ići u pravcu akreditacije visokoškolskih ustanova potpisavanje sporazuma sa Evropskim udruženjem za akreditiranje što bi riješilo problem (ne)priznavanja naših diploma visokoškolskih ustanova u pojedinim zemljama.

Akcentirala je da će uvijek favorizovati javni univerzitet i da će kroz svoj mandat pokušati da nekim izmjenama unaprijedi stanje tog univerziteta.

"Svjesni smo loših stduentskih uslova i standarda u kantonu Sarajevo. Stoga, ići će se u formiranje studentske platne kartice koju će inicirati ministarstvo na način da ćemo studentima kroz posjedovanje te kartice omogućiti pogodnosti za veliki broj usuga, počev od prehrambernih, zdravstvenih, posjete kulturnih manifestacija, kupovine avionskih karata… u pregovorima smo na koji način to realizovati uz sastanke s vlasnicima kompanija", najavila je.

Također, ukazala je da će raditi na problemu ograničenosti fondova za naučna istraživanja.

"Radićemo i na stavci promocije nauke koja je u BiH, pa tako i u našem kantonu nedovoljno zastupljena i već smo pokrenuli pregovore sa nekim od članova akademije nauke koje, prije svega, planiramo uključiti u ovu aktivnost, kao i aktivnost edukacije naučnika KS", navela je Mesihović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Naposljetku je govorila o sektoru za mlade, istaknuvši da je pri kraju izrada nacrta strategije za mlade za period od četiri godine.

"Svjesni smo da je budžet dosta deficitaran za veliki broj aktivnosti koje bismo željeli da pokrenemo, ali ovaj dio za mlade je bio oštećen kroz minimalne budžetske stavke. Zato treba obezbiejditi sredstva, ne samo za izradu strategije za mlade ,nego da deniišemo aktivnosti koji će obezbiejditi implementaciju stavki u toj strategiji", kazala je.

Kaže da nisu postojali uslovi za formiranje Vijeća mladih jer nisu sve opštine formirale opinska vijeća što je jedan od uslova da se fomira Vijeće mladih na nivou KS.

"Pri kraju smo s tom aktivnošću, a nadam se da ćemo do kraja 2024. godine uspjeti da formiramo i Savjet za mlade".