{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Admiral Ulrich ohrabren postignućima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama

F
20.7.2007. u 17:48
0
0
Admiral Ulrich ohrabren postignućima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama
0
Admiral Ulrich ohrabren postignućima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama
Komandant Južnog krila NATO-a i američkih mornaričkih snaga za Evropu admiral Harry Ulrich izjavio je petak u Sarajevu kako je ohrabren napretkom koji su Bosna i Hercegovina i njene Oružane snage (OS) ostvarile na planu odbrambene reforme.
Admiral Ulrich, koji je u četvrtak doputovao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, danas je u Domu Oružanih snaga (OS) BiH u Sarajevu održao predavanje dužnosnicima i djelatnicima bh. organa i institucija - diplomantima Maršal centra - Evropskog centra za sigurnosne studije (The George C. Marshall European Center for Security Studies), prestižne evropske vojne škole sa sjedištem u Garmisch-Partenkirchenu (Njemačka).

Visoki NATO-ov dužnosnik je u izjavi za medije potcrtao značaj opredijeljenosti i predanosti BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u i istaknuo spremnost Saveza da pruži punu podršku takvim nastojanjima.

U tom kontekstu, admiral Ulrich ukazao je na značaj pristupanja Bosne i Hercegovine Programu "Partnerstvo za mir" (PfP) te na predanost bh. rukovodstva realiziranju obaveza koje podrazumijeva punopravno članstvo u NATO-u, a koje osim odbrambenih reformi, podrazumijevaju i napredak u drugim oblastima.

Pozvao je sve koji mogu doprinijeti tom cilju da ulože maksimum napora i "Bosnu i Hercegovinu učine snažnom, ponosnom, multietničkom, demokratskom, sposobnom i hrabrom zemljom integriranom u svjetske strukture".

Admiral Ulrich sastao se s visokim bh. civilnim i vojnim dužnosnicima s kojima je razgovarao o prioritetima i ključnim koracima u implementaciji reformskih obaveza te izazovima koji stoje pred BiH nakon prijema u PfP.

Najavio je kako će do oktobra ponovno posjetiti BiH kada će razgovarati o reorganizaciji NATO-ovog štaba u BiH, o čemu se usaglasio sa Selmom Cikotićem, ministrom odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: