BiH
0

Admiral Fitzgerald u Predsjedništvu BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, Nerkez Arifhodžić, diplomatski savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i Miroslav Vujičić, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, primili su admirala Marka Fitzgeralda, komandanta Savezničke komande zajedničkih snaga u Napulju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

"Bosna i Hercegovina će usmjeriti sve potencijale da postane dio EU i NATO-a. Proces našeg članstva u NATO-u je vrlo bitan za integraciju BiH. To je teško postići u kratkom vremenu ali Predsjedništvo BiH čini sve da BiH postane što prije punopravan član NATO-a. Možemo reći da je ovaj proces oko NATO-a pomogao da postignemo konsenzus i oko drugih stvari", kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

"Vrlo smo ohrabreni napretkom Bosne i Hercegovine prema NATO-u. Vrlo smo zadovoljni planom i modelom i jako dobro ćemo sarađivati. Želimo stabilan Balkan. Stabilna situacija na Balkanu je bitna i za Evropu i za svijet", rekao je admiral Mark Fitzgerald, komandant Savezničke komande zajedničkih snaga u Napulju.

On je istakao da su regionalno partnerstvo i ekonomija važni ali i da BiH bude sigurno okruženje koje će razvijati kontakte sa susjedima.

"Mi znamo da je Kosovo vrlo važno ali centralno pitanje u svijetu je Bosna i Hercegovina. BiH jeste bila problem ali je danas dio rješenja, posebno zbog pluralizma i multietničnosti. Ja sam siguran, da će oni koji odlučuju o našem članstvu u NATO imati to u vidu", kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On je istakao da je BiH mala zemlja koja nosi u sebi mnogo simbolizma i potencijala za povezivanje.

"Mi želimo zadržati pažnju NATO-a na BiH. Mi možemo pomoći da se paradigma promijeni da pluralizam doživljavamo kao posljedicu a ne kao poraz", rekao je Silajdžić.