Izbori 12. oktobra
249

Admir Muratović, član Sabora IZ: Kandidatura muftije Zukorlića spasila legitimitet izbora

Klix.ba
Admir Muratović, član Sabora IZ-a
Admir Muratović, član Sabora IZ-a
Član Sabora Islamske zajednice u BiH Admir Muratović oglasio se povodom izbora novog reisu-l-uleme obrazlažući zašto je smatra da je pravi izbor za novog reisa Muamer Zukorlić.

On smatra da Zukorlić ima veliki rast popularnosti i da će biti izabran za reisa.

"Vjernici znaju da onaj koje uspio spasiti IZ iz čeljusti Miloševićevog, Koštuničinog i Tadićevog režima, i to u sred Srbije, od tajnih saveza Ankare,Beograda i Sarajeva, jedini ima snage istrgnuti Islamsku zajednicu u BiH iz kandži KOS-a koji se i dalje ne odriče ove najvažnije institucije muslimana Balkana. I više od toga, pored dosljedne borbe za slobodu i dostojanstvo muslimana u Sandžaku i Srbiji, muftija Zukorlić je za 23 godine, koliko je obnašao ovu časnu funkciju osnovao brojne ustanove i institucije po kojima je Islamska zajednica u Srbiji nadaleko poznata. Odgojno- obrazovni sistem, od dječijih vrtića do univerziteta, media centar u čijem sastavu su: novine Glas islama, TV Sandzak, radio Refref, portali. Vakufske kuhinje u kojima se svakodnevno, u svim gradovima Sandžaka, hrani preko 2,5 hiljade ljudi, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost,najuspjšsniju izdavačku djelatnost,mrežu škola Kur’ana časnog te inicirao i predvodio osnivanje nacionalnih i kulturnih institucija preko kojih je uspjeo povezati Bošnjake od Kanade preko Zapadne Evrope do Australije", navodi se u reakciji.

On smatra da je Zukorlić, bez obzira na konačne rezultate izbora za reisa, svojoj kandidaturom uspio je sačuvati legitimitet izbornog procesa.

"Prema prvim zvaničnim informacija, sa početka izbornog procesa bilo je 4 kandidata, a onda su se počele desavati 'jako interesantne stvari'. Sada kada su ostala dva kandidata: Zukorlić i Kavazovic jasno je da su prethodna dva kandidata zapravo bili fiktivni a ne stvarni kandidati sa ulogim osiguranja legalnosti al ne i legitimnosti izbora Reisu-l-uleme. Kao što je de facto istina da se muftija Dedović povukao, nakon što je to ranije učinio Smajić, zbog muftije Zukorlića. Mediji koji su ga, koliko jučer, čejrecili zbog izjava u Švicarskoj o 'vlahu' koji nam neće vladati Srebrenicom, dosadašnjeg reisa predstavljaju “duhovnikom” dok Muftiju Zukorlica nazivaju 'buntovnikom'. Za razliku od 'duhovnika', čija je većina vakufa, posebno onih u najvećem Medzlisu u BiH, i dalje pod okupacijom 'narodne vlasti' koja i zbog toga odbija da potpiše ugovor sa Islamskom zajednicom, 'buntovni muftija', u državi Srbiji, uspjeva 'zakonski' i pored paralelizma koji je trebao biti izgovor za negativan odgovor, vraćati jedan po jedan vakuf u Sandžaku, kao jedan od najvećih zaloga za potpunu slobodu i autonomnost Zajednice. Najveći dokaz ovoj tvrdnji je vraćanje najvažnijeg vakufskog dobra: Zgrade Islamskih ustanova na glavnom trgu, trgu Gazi Isa bega Ishakovica, u Novom Pazaru. Reisu-l-ulema Kavazović je dobar čovjek, dobar musliman koji je imao počast da u zadnjih sedam godina predvodi Islamsku zajednicu i u tom periodu da svoj maksimum. Ali činjenice da je nekoliko puta tokom ovih sedam godina nudio ili najavljivao ostavku zato sto se očito nije mogao izboriti za samostalnost u odlučivanju ali mu to nije dozvoljeno od strane onih koji time štite svoje licne interese i zajedničkih mentora. Poznajući ga, gotovo da smo sigurni da i on sam u dubini svoje duše priželjkuje da ovog puta na čelo Islamske zajednice dodje neko poput muftije Zukorlića. Tvrdnja da je pitanje paradžemata riješeno je prosto netačna. Guranjem ovog i sličnih problema pod tepih samo dalje komplicira njihovo rješavanje i uvećava negativne posljedice. A jedan od kjučnih razloga tog neuspjeha je primjetna redukcija autoriteta uleme u prethodnom mandata reisa. Usljed vidne birokratizacije,centralizacije i depešizacije Islamske zajednice vjerski autoriteti, posebno muslimanskoj omladini, postali su pojedinci u krugovima izvan IZ", navodi se.