|

Admir Katica: Nikakva dozvola za paradu ponosa nije izdata, ako se procijeni može se i zabraniti

Admir Katica: Nikakva dozvola za paradu ponosa nije izdata, ako se procijeni može se i zabraniti
182
S.H.P.
23.8.2019. u 17:12
136
komentara
182

dijeljenja
Admir Katica: Nikakva dozvola za paradu ponosa nije izdata, ako se procijeni može se i zabraniti Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Naša stranka) saopćio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dalo dozvolu za održavanje parade ponosa, te da zbog toga postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi, ministar policije Admir Katica (NiP) kazao je kako su neistinite informacije da je izdata bilo kakava dozvola.
Katica je za Klix.ba naglasio kako prema Zakonu o javnom okupljanju KS ne postoji pravni akt koji se zove dozvola za održavanje skupa."Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema Zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo", kazao je Katica.

Dodao je kako postoji mogućnost da policijski organ na osnovu informacija s kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa.

"Ta odluka se može donijeti najkasnije 48 sati prije planiranog održavanja javnog skupa. Nadalje zakon predviđa da organizator javnog skupa, ukoliko bude doneseno rješenje o zabrani ima mogućnost da se žali ministru unutrašnjih poslova kao drugostepenom organu koji donosi odluku po tom pitanju", kazao je Katica.

Podsjećamo, prva parada ponosa trebala bi se održati u Sarajevu 8. septembra, a jutros su iz stranke Narod i pravda pozvali na njeno otkazivanje.
Prijavi grešku


Komentari (136)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...